Hozzávalók:
- 1 l víz
- 1 kg szirupcukor vagy 1 kg kristálycukor és 15 g citromsav
- 1 citrom leve
- 5 db szép fügefalevél
Elkészítés:
A füge levelek szárát eltávolítom, azt a tejnedves részt nem szabad felhasználni, mert keserű lesz tőle a szörp és allergiát is okozhat, tehát a bőrünkhöz se érjen a tejnedv lehetőleg, ha érzékenyek vagyunk rá. A leveleket jól megmossuk, leszárítjuk.
Közben elkészítjük a szirupot. Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, és felfőzzük kicsit.
Ezután
teljesen kihűtjük.
Mikor
kihűlt a szirup, belekeverjük a citromlevet és apróra tépkedve vagy vagdalva a
leveleket is.
Így hagyjuk
lefedve ázni pár órát vagy akár egy éjszakát.
Ezután turmixszoljuk a levelekkel együtt.
Sűrű szövésű vásznon vagy pelenka anyagon átszűrjük.
Nem kötelező átszűrni, de akkor turmix helyett smoothie készítővel turmixszoljuk, mert az teljesen eltünteti a levél darabkákat, krémesebbre, simábbra tudja turmixszolni, míg a sima turmix erre nem alkalmas. Legközelebb én is a smoothie készítővel csinálom.
Ha frissen
szeretnénk fogyasztani, akkor üvegbe töltjük, és hűtőben tárolható.
Amennyiben télire tesszük el, akkor üvegezés után 85 fokon 25 percig dunsztoljuk a befőzőautomatában.
Amennyiben csak friss fogyasztásra szeretnél készíteni, akkor ilyen csodás színe lesz a szörpnek. Ebben az esetben viszont hűtőben tárolható csak, amíg el nem fogy, ez max. 2 hét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése