Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma, laskára szelve, vagy kockára vágva
- kb. 4 db közepes alma felkockázva, vagy körte, vagy szilva- akkora mennyiség, mint az alma (de vegyesen is finom)
- 1-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- kis maroknyi mogyoró vagy dió
- kisebb diónyi gyömbérgyökér
- kis maroknyi mazsola vagy ugyanennyi aszalt szilva
- só és méz ízlés szerint
- csípős paprika vagy chili - ki mennyit szeret (lehet szárított, őrölt is)
- fél tk. fahéj
- fél tk. kurkuma
Elkészítés:
Oliva
olajon egy serpenyőben picit pirítom a csípős paprikát és apróra darabolt vagy
reszelt gyömbért, majd hozzádobom a por alapú fűszereket.
Ezeket csak
3-4 másodpercig pirítom, majd ráteszem a hagymát és az almát, pici (kb. 1 dl)
vizet öntök alá és főzni kezdem.
Hozzárakom
a mazsolát és a durvára vágott mogyorót is.
Kevergetve
kb. 10 perc alatt összefő (attól függ, mennyire leves az alma, illetve ki
mennyire darabosan szereti).
A végén a
tűzről levéve sózom, hozzáadom a mézet, illetve egy evőkanálnyi borecetet vagy
balzsamecetet teszek rá.
Ezekkel már nem főzöm, csak jól összekeverem.
Forrón
kisebb üvegekbe töltöm. Lezárom az üvegeket. Fejre állítom 10 percre és kész.
Aki szeretné, hagyhatja száraz dunsztban is kihűlni.
Mivel én
nem teljesen forrón tettem az üvegekbe, így a befőző automatában 85 fokon 30 percig dunsztoltam a biztonság
kedvéért.
Címkéztem
és kész is vagyunk.
Húsokhoz,
grillezett ételekhez ajánlott, de akár összevágott, tépkedett zöldségsalátákra
is tehető öntetként.
Dupla adag
készült most. Került bele 6 db sárga alma, 1 db piros belű alma és 1 db körte
is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése