Hozzávalók (4 db 1 l-es üveg):
- 1 kg padlizsán
- 1 kg cukkini
- 500 g piros kaliforniai paprika (lehet vegyesen piros, sárga, zöld is)
- 250 kis hagyma (gyöngyhagyma vagy ezüst hagyma)
- 1 db édeskömény gumó
- 2 ek vagdalt oregánó levél
- 2 ek vagdalt bazsalikom levél
- 8 db babérlevél
- 2 ek szemes bors
- 1 db zsályalevélke üvegenként
- 4 gerezd fokhagyma
Felöntő léhez:
- 500 ml víz
- 250 ml borecet
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 125 ml Oliva olaj
Elkészítés:
A
padlizsánok szárvégeit levágjuk. Felkockázzuk a padlizsánt és sózzuk (1 ek-nyi
sóval). Összekeverjük, és 30 percig hagyjuk állni.
Addig
előkészítjük a többi hozzávalót.
A cukkinik
szárvégeit is levágjuk, és vékony hasábokra szeljük. Zsenge cukkinit nem kell
megpucolni!
A
paprikáknak eltávolítjuk a magját és szeleteljük.
A hagymát
megpucoljuk és negyedeljük vagy nyolcadoljuk.
Az
édesköményt kis kockákra vagdaljuk.
Minden
hozzávalót külön tálba teszünk, nem keverjük össze.
A
fűszernövényeket a zsálya kivételével apróra vágjuk, és ezt összekeverjük egy kis tálkában.
Elkészítjük
a felöntő levet. Ehhez összekeverjük az olaj kivételével a hozzávalókat és
felforraljuk (én hidegen kevertem össze, mert úgy is megy a befőző automatába
95 fokra).
Mikor
felforrt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk az olajat, és ha szükséges
ízesíthetjük még cukorral, sóval.
A
padlizsánt óvatosan kinyomkodjuk vagy a kezünkkel, vagy egy tiszta konyharuha
között.
Az üvegekbe rétegezve belerakjuk a hozzávalókat.
A sorrend mindegy, kinek hogy tetszik. A fűszernövényeket középre tegyük. Nem
kell szorosra tömködni, csak néha kissé megütjük tenyerünkkel az üvegek alját.
Az egész borsot osszuk el az üvegeken.
Mikor
elfogyott minden hozzávaló, ráöntjük az olajos-ecetes levet.
Lezárjuk az
üvegeket és 95 fokon 45 percig dunsztoljuk.
Megjegyzés: Mivel én kis üvegekbe raktam, így
3 x-os lé kellett nekem. Így lett 16 kis üveggel a savanyúságom.
Egy
részéhez fehér balzsamecetet használtam, másik részhez pedig Rose-t.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése