2018. szeptember 22., szombat

Kajszi lekvár Weninger lekvárfőzőben



Hozzávalók:
  • 3,5 kg kajszi pép (húsdarálón ledarálva
  • 1 kg cukor
  • 40 g Pektin
  • 1 tk. citromsav vagy 1 citrom leve


Elkészítés:
A barackot megmostam, kimagoztam és húsdarálón ledaráltam.
A befőző automatába 9 l vizet tettem. Ráhelyeztem a lekvárfőző edényt és beleöntöttem a gyümölcspépet.

Beállítás: Entsaften (digitálison 100 Fokra kell beállítani) 120 perc. Mikor lejárt a 120 perc, azonnal újabb 60 percre állítottam és tovább főztem.
Lekvár főzésekor a tetőt nem kell rátenni a befőző automatára.
Nem fröcsög, nem kell félni. Elején bufog kicsit, de nem úgy, hogy beterítse a konyhát. Csak hallani lehet, látni nem.
Keverni egyáltalán NEM KELL!!


A 3-ik órában hozzáadtam 80 dkg cukrot és elkevertem, most először, hogy a cukor belekeveredjen rendesen.
Hagytam tovább főni.

Az utolsó 5 percben hozzáadtam a maradék cukorral elkevert pektint és a citromsavat. Ha friss citromlét teszel, akkor azt a végén kell belekeverni csak, mikor már kikapcsolt a gép és kész a lekvár.

Üvegekbe mertem a lekvárt. Mire kész lettem, már kötött meg az edényben.
Egyébként pektin nélkül is jó, csak hígabb lekvárt kapunk, vagy fele pektinnel is készíthető, akkor olyan kanalazható.

Én direkt keményebbet akartam a sütikhez, pl. a buktához.
Lezártam az üvegeket és 80 fokon 30 percig dunsztoltam.
Ha nem teszel pektint, akkor 95 fokon 30 percig kell dunsztolni.

Annak ellenére, hogy 3 órát főtt, vagyis inkább gőzölődött, csodásan megmaradt a színe és igazi barack íze is.
Természetesen teljes cukor nélkül is el lehet készíteni, vagy xillittel, nádcukorral is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése