Hozzávalók:
- 3,5 kg kajszi pép (húsdarálón ledarálva
- 1 kg cukor
- 40 g Pektin
- 1 tk. citromsav vagy 1 citrom leve
Elkészítés:
A barackot
megmostam, kimagoztam és húsdarálón ledaráltam.
A befőző
automatába 9 l vizet tettem. Ráhelyeztem a lekvárfőző edényt és beleöntöttem a
gyümölcspépet.
Beállítás:
Entsaften (digitálison 100 Fokra kell beállítani) 120 perc. Mikor lejárt a 120
perc, azonnal újabb 60 percre állítottam és tovább főztem.
Lekvár
főzésekor a tetőt nem kell rátenni a befőző automatára.
Nem
fröcsög, nem kell félni. Elején bufog kicsit, de nem úgy, hogy beterítse a
konyhát. Csak hallani lehet, látni nem.
Keverni
egyáltalán NEM KELL!!
A 3-ik
órában hozzáadtam 80 dkg cukrot és elkevertem, most először, hogy a cukor
belekeveredjen rendesen.
Hagytam
tovább főni.
Az utolsó 5
percben hozzáadtam a maradék cukorral elkevert pektint és a citromsavat. Ha
friss citromlét teszel, akkor azt a végén kell belekeverni csak, mikor már
kikapcsolt a gép és kész a lekvár.
Üvegekbe
mertem a lekvárt. Mire kész lettem, már kötött meg az edényben.
Egyébként
pektin nélkül is jó, csak hígabb lekvárt kapunk, vagy fele pektinnel is
készíthető, akkor olyan kanalazható.
Én direkt
keményebbet akartam a sütikhez, pl. a buktához.
Lezártam az
üvegeket és 80 fokon 30 percig dunsztoltam.
Ha nem
teszel pektint, akkor 95 fokon 30 percig kell dunsztolni.
Annak
ellenére, hogy 3 órát főtt, vagyis inkább gőzölődött, csodásan megmaradt a
színe és igazi barack íze is.
Természetesen
teljes cukor nélkül is el lehet készíteni, vagy xillittel, nádcukorral is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése