2019. április 12., péntek

Szendvicsuborka



Hozzávalók (6 darab 5 decis üveghez):
  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 evőkanál zellermag
  • 1 kiskanál görögszénamag
  • 1 fehér hagyma (opcionális)
  • 6 szőlőlevél
  • 1 fürt éretlen szőlő
  • 2 evőkanál só (szigorúan jódozatlan, adalékmentes)
  • 1 dl 10%-os ecet vagy 2 dl fehérborecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 5-6 dl víz


Elkészítés:
Az uborkákat mossuk meg, a végeiket vágjuk le, és karikázzuk fel, ne túl vékonyan, vagy hosszában vágjuk 4-6 szeletre nagyságától függően. 

Amennyiben hagymát is teszünk hozzá, akkor azzal is ugyanígy járunk el. Tegyük egy üvegtálba, hintsük meg a sóval, és hagyjuk állni néhány órán keresztül.

Az előkészített üvegekbe helyezzünk egy-egy – jól megmosott – szőlőlevelet és pár szem éretlen szőlőt.

 A szőlőlevél és az éretlen szőlő jelentősen növeli az uborkasavanyítás sikerét, savanykás ízével és áldásos hatásával együtt, nem engedi megpuhulni az uborkákat.

Az összes többi hozzávalót – kiegészítve 5-6 dl vízzel – forraljuk fel, és mikor a cukor elolvadt, öntsük az uborkákra. Ügyeljünk arra, hogy a magokat egyenletesen osszuk el az üvegek között.

A görögszénamag kis rétillatot, "legelőfrissességet" kölcsönöz az uborkának, de aki nem szereti vagy nincs neki – olcsó fűszer, bár nem túl sűrűn fordul elő a magyar konyhákban –, az hagyja csak ki. Helyette használhat friss kaprot, csöppnyi csilit vagy semmit.

Zárjuk le az üvegeket – ha a folyadék nem elég, vízforralóból öntsük fel még egy kevés forró vízzel –, majd azonnal tegyük nedves dunsztba.

Nedves dunszt az, amikor a megtöltött, légmentesen lezárt üvegeket egy nagyobb, többrétegű papírral, konyharuhával bélelt befőző edénybe (fazékba, aminek az aljába rácsot is tehetünk, és akkor nem kell bélelgetni) rakosgatjuk úgy, hogy kényelmesen elférjenek.

Az üvegek háromnegyedéig feltöltjük vízzel, addig melegítjük, míg azt látjuk, hogy gyöngyözni kezd a víz. Innentől kezdve 10 percet dunsztoljuk, vagyis csírátlanítjuk.

Alternatíva: sütős dunsztolás. Peremes, mély tepsibe sorakoztatjuk az üvegeinket, 3 ujjnyi vízzel feltöltjük, hideg sütőbe tesszük, aztán 230-250 fokon 15 percig melegítjük, majd 60-80 fokon még 10 percig. Elzárjuk, a sütőben hagyjuk kihűlni. Mindkét esetben próbáljunk önmérsékletet tanúsítani, és csak 4-6 heti kamrai érlelés után bontsuk fel.
Nos így szól, az eredeti recept!

Én ezt leegyszerűsítettem, méghozzá úgy, hogy nem hagytam sóban állni az uborkát, hanem egyből az üvegekbe sorakoztattam, a hosszában elszelt uborkákat. A szőlőlevél (fél literes üvegbe elég egy kicsike, vagy egy fél), és pár szem szőlő az üvegek aljába került a többi fűszerrel együtt. Én hagymát kihagytam, nem tettem hozzá.
A vizet, borecetet, cukrot, sót hidegen kikevertem és az uborkákra öntöttem. Az üvegeket légmentesen zártam, majd a befőző automatában 85 fokon 25 percig dunsztoltam.
A sóban áztatás azért hagytam el, mert nem volt keseredő fajta az uborkám, amiből elraktam a savanyúságot.

Ezt a receptet tavaly a neten találtam, és a család kedvence lett!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése