2022. május 27., péntek

Eperdzsem tartósítószer mentesen

A mai délután is az eperé.

Megint lett 2 kg eper. 




Megmostam, és egy nagy doboznyit elvittem nagylányomnak, a maradékot pedig befőzöm.




A mai 60 dkg maradékból dzsemet készítek, természetesen tartósítószer mentes lesz ez is. A cukrot ehhez a mennyiséghez csökkentem, tehát csak 10 dkg-ra lesz szükségem.

Hozzávalók:

  • 3 kg eper
  • 0,5 kg cukor

Elkészítés:

Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítom, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezem a cukorral. Jól szellőző, hűvös helyen, konyharuhával vagy az edény fedőjével letakarva, 24 órát állni hagyjuk.(Ha nincs ilyen helyed a hűtőbe is beteheted. Én a spájzba szoktam tenni.)






Másnap felteszem a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit török rajta - sok eperszem így is egyben és darabos marad – felforralom. Ha sokallom a levét, akkor lemerek belőle, így gyorsabban sűrűsödik a dzsem. A lét szörpként fogyaszthatjátok, de tedd azt hűtőbe, ha nem forralod meg. A dzsemet forrástól számított 20 percig, közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzöm - kevergetem, közben többször leszedem a keletkező habot.





A forró lekvárt kimosott - legkönnyebb mosogatógépben, magas hőfokon - és kiszárított üvegekbe, majdnem színültig töltöm, azonnal lezárom és 5 percre fejtetőre állítom, majd visszafordítva száraz dunsztba teszem, és abban hagyom min. 24 órát dunsztolódni, majd felcímkézem, és a végleges helyére teszem.



Dunsztolás:

Ezt a fajta dunsztolást a hűtőtáskában csinálom. Kibélelem konyharuhával, belerakom a megtöltött üvegeket, és az üvegek tetejére is teszek konyharuhákat, és lezárom a hűtőtáskát.

Kisebb üvegekbe tedd, mert felbontás után a hűtőben célszerű tárolni a dzsemet, mivel nincs benne tartósítószer, és normál hőmérsékleten hamarabb romlana. Felbontás után a hűtőben viszont hetekig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése