A mai délután is az eperé.
Megint lett 2 kg eper.
Megmostam, és egy nagy doboznyit elvittem nagylányomnak, a maradékot pedig befőzöm.
A mai 60 dkg maradékból dzsemet készítek, természetesen tartósítószer mentes lesz ez is. A cukrot ehhez a mennyiséghez csökkentem, tehát csak 10 dkg-ra lesz szükségem.
Hozzávalók:
- 3 kg eper
- 0,5 kg cukor
Elkészítés:
Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítom, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezem a cukorral. Jól szellőző, hűvös helyen, konyharuhával vagy az edény fedőjével letakarva, 24 órát állni hagyjuk.(Ha nincs ilyen helyed a hűtőbe is beteheted. Én a spájzba szoktam tenni.)
Másnap
felteszem a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit török rajta - sok eperszem így is
egyben és darabos marad – felforralom. Ha sokallom a levét, akkor lemerek
belőle, így gyorsabban sűrűsödik a dzsem. A lét szörpként fogyaszthatjátok, de
tedd azt hűtőbe, ha nem forralod meg. A dzsemet forrástól számított 20 percig,
közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzöm - kevergetem, közben többször leszedem a
keletkező habot.
A forró
lekvárt kimosott - legkönnyebb mosogatógépben, magas hőfokon - és kiszárított
üvegekbe, majdnem színültig töltöm, azonnal lezárom és 5 percre fejtetőre állítom,
majd visszafordítva száraz dunsztba teszem, és abban hagyom min. 24 órát
dunsztolódni, majd felcímkézem, és a végleges helyére teszem.
Dunsztolás:
Ezt a fajta
dunsztolást a hűtőtáskában csinálom. Kibélelem konyharuhával, belerakom a
megtöltött üvegeket, és az üvegek tetejére is teszek konyharuhákat, és lezárom
a hűtőtáskát.
Kisebb
üvegekbe tedd, mert felbontás után a hűtőben célszerű tárolni a dzsemet, mivel
nincs benne tartósítószer, és normál hőmérsékleten hamarabb romlana. Felbontás
után a hűtőben viszont hetekig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése