Fotó: Maczák Sándor
Hozzávalók egyszerűek:
- alma
- üvegek
- egy jó reszelő
- esetleg: cukor, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, ha egyből fűszeresen tennénk el a reszelt almát.
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és jó citromos vagy citromsavas vízbe tesszük, ez kissé megakadályozza a barnulást, bár reszelésnél úgy is barnulni fog, ha olyan fajta. Márpedig az alma olyan fajta, kivétel ez alól a savmentes alma, ami hazánkban még ritka fajta.
Ha elkészültünk az alma tisztításával, akkor reszeljük le. Ezt lehet kézi reszelővel illetve, akinek van az géppel is reszelheti.
Mikor a reszeléssel is végeztünk, fogjuk a tiszta üvegeket és megtömjük az almával.
A végén a felgyülemlett levet elosztjuk az üvegekre.
Amennyiben fűszeresen, cukrosan tesszük el az almát, akkor keverjük bele a reszelt almába a cukrot, fűszereket. Ez esetben kevergetni kell addig, amíg a cukor teljesen felolvad.
Ezután üvegekbe rakjuk, és felöntjük a lével.
Ilyenkor óhatatlanul marad plusz levünk.
Ezt leszűrjük és kis üvegekbe eltehetjük ivólének és a reszelt almával együtt tartósíthatjuk, vagy elfogyaszthatjuk frissen is.
Mikor az üvegeket lezártuk a lapkával, mehetnek is a befőzőautomatába.
85 fokon 30 percig dunsztoljuk.
Mikor a gép kikapcsolt, azonnal kiszedjük, címkézzük és mehetnek a polcra felhasználásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése