2019. április 12., péntek

Ribizlik feldolgozása



Ribizli befőtt
Hozzávalók:
  • ribizli szemezve
  • 4 tk. cukor üvegenként (230 ml-es üvegekbe került)
  • víz

Elkészítés:
A ribizlivel megtöltöm az üvegeket úgy, hogy ne legyenek csurig, épp csak a nyakukig érjen a gyümölcs.
Ráteszem a cukrot, felöntöm vízzel és jól lezárom az üvegeket.
Végén írom majd a dunsztolási időt, mert mindent egyszerre fogok kidunsztolni.
Következő kis üvegekbe, egy különlegesség kerül, amit sokan nem is ismernek még. 



Napokban a cseresznyénél is rácsodálkoztak ismerőseim.
Ez pedig az:

Ecetes ribizli
Hozzávalók:
  • ribizli
  • 2,5 dl édes balzsamecet, én Rosé-t használtam most
  • kis üvegenként 1 db szegfűszeg
  • 1 kis darabka fahéj
  • 150 g cukor

Elkészítés:
A ribizlit szintén úgy töltjük az üvegekbe, hogy csak a nyakáig legyen gyümölccsel.

Beletesszük a fahéjat és szegfűszeget is.

Az ecetet elkeverjük a cukorral. Én Mix-Fix-ben ráztam össze.

A keverésnél, rázásnál hab fog keletkezni, ezt egy kiskanállal szedjük le róla.
Amikor a cukor feloldódott és a habot leszedtük, öntsük a cukros ecetet a gyümölcsre.

Zárjuk le az üvegeket és dunsztoljuk.

Mikor mindennel elkészültünk, jöhet a dunsztolás, tartósítás.

Szépen minden belepakolunk a befőzőautomatába. Azt a vizet lehet használni, ami a szörp gőzölésénél megmaradt. Csak kissé langyosítsuk, öntsünk hozzá hideg vizet,nehogy a befőttes üvegeink a hő változás hatására elrepedjenek.
Mikor mindent beletettünk, öntsünk a vízhez egy kevés ecetet is. Ez azért kell, mert különben az üvegjeink a forralás miatt vízkövesek, lesznek, vagyis inkább úgy mondanám, hogy fehéredni fognak, és azt letörölni sem lehet mással róluk, csak ecetes ronggyal.

Nem kell félni az ecetes víz nem kerül bele a befőttjeinkbe, ha jól záródnak a tetőink.



80 fokon 30 percig dunsztoljuk.

Lehetőleg minden évben új tetőket tegyünk az üvegekre.

Lapka alá nem szabad sem celofánt, sem befőző fóliát tenni, mert nem tud rendesen létrejönni a vákuum, és mivel tartósítószer nélkül dolgozunk, el fognak romlani a befőttjeink, szörpjeink.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése