Ribizli
befőtt
Hozzávalók:
- ribizli szemezve
- 4 tk. cukor üvegenként (230 ml-es üvegekbe került)
- víz
Elkészítés:
A
ribizlivel megtöltöm az üvegeket úgy, hogy ne legyenek csurig, épp csak a
nyakukig érjen a gyümölcs.
Ráteszem a
cukrot, felöntöm vízzel és jól lezárom az üvegeket.
Végén írom
majd a dunsztolási időt, mert mindent egyszerre fogok kidunsztolni.
Következő
kis üvegekbe, egy különlegesség kerül, amit sokan nem is ismernek még.
Napokban
a cseresznyénél is rácsodálkoztak ismerőseim.
Ez pedig
az:
Ecetes
ribizli
Hozzávalók:
- ribizli
- 2,5 dl édes balzsamecet, én Rosé-t használtam most
- kis üvegenként 1 db szegfűszeg
- 1 kis darabka fahéj
- 150 g cukor
Elkészítés:
A ribizlit
szintén úgy töltjük az üvegekbe, hogy csak a nyakáig legyen gyümölccsel.
Beletesszük
a fahéjat és szegfűszeget is.
Az ecetet
elkeverjük a cukorral. Én Mix-Fix-ben ráztam össze.
A
keverésnél, rázásnál hab fog keletkezni, ezt egy kiskanállal szedjük le róla.
Amikor a
cukor feloldódott és a habot leszedtük, öntsük a cukros ecetet a gyümölcsre.
Zárjuk le
az üvegeket és dunsztoljuk.
Mikor
mindennel elkészültünk, jöhet a dunsztolás, tartósítás.
Szépen
minden belepakolunk a befőzőautomatába. Azt a vizet lehet használni, ami a
szörp gőzölésénél megmaradt. Csak kissé langyosítsuk, öntsünk hozzá hideg
vizet,nehogy a befőttes üvegeink a hő változás hatására elrepedjenek.
Mikor
mindent beletettünk, öntsünk a vízhez egy kevés ecetet is. Ez azért kell, mert
különben az üvegjeink a forralás miatt vízkövesek, lesznek, vagyis inkább úgy
mondanám, hogy fehéredni fognak, és azt letörölni sem lehet mással róluk, csak
ecetes ronggyal.
Nem kell
félni az ecetes víz nem kerül bele a befőttjeinkbe, ha jól záródnak a tetőink.
80 fokon 30
percig dunsztoljuk.
Lehetőleg
minden évben új tetőket tegyünk az üvegekre.
Lapka alá
nem szabad sem celofánt, sem befőző fóliát tenni, mert nem tud rendesen
létrejönni a vákuum, és mivel tartósítószer nélkül dolgozunk, el fognak romlani
a befőttjeink, szörpjeink.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése