2019. április 12., péntek

Mennyei szörp



Hozzávalók:
  • 2 l-nyi leszemezett ribizli
  • 1,5 l-nyi megmosott, csumájától megszabadított eper
  • 2 db banán, természetesen héjától megfosztva
  • 1 csokor menta
  • 1 csokor citromfű
  • 1 csokor kóla fűszer (opcionális)
  • 1 kg cukor és még 0,5 kg (nekünk kellett hozzá még kis plusz, mert édesebben szeretjük a szörpöket.
  • 3 db BIO citrom

Elkészítés:
A megmosott gyümölcsöket és a fűszernövényeket a befőzőautomata ivólé készítő kosarába tesszük.

Gyümölcsöket először, majd erre terítjük a fűszernövényeket.

Tetejére rákarikázzuk a citromokat. Ha nem kapunk bio citromot, a héját pucoljuk le és csak a gyümölcshúst karikázzuk fel. Különben a gőzölés folyamán az összes vegyszer a szörpünkben landol.

Rászórok 1 kg cukrot.


Az automata alsó részébe öntök 10 l vizet, erre kerül a létartály, majd rá a szűrő és a tető.

Bekapcsolom a gépet: Entsaften -re állítom a programkapcsolót, az időzítőt pedig 60 percre állítom. És készülhet a szörp.

Mikor a szörp kész, akkor megkóstoljuk. Ha elég a cukor, akkor azonnal az üvegekbe töltjük a gép leeresztő csövének segítségével, és minden egyes üveget azon nyomban lezárunk. Így nem kell dunsztolni.

Viszont, ha édesebbet szeretnénk, akkor egy fazékba vagy tálba eresszük le, és cukrozzuk ízlésünk szerint. Kevergessük addig a szörpöt, amíg a cukor teljesen feloldódik. Töltsük üvegekbe, zárjuk le. Így viszont már dunsztolnunk kell a szörpöt is.. Ebben az esetben 80 fokon 20 percig dunsztoljuk ki a szörpöt.

A visszamaradt gyümölcsöt felfőzöm lekvárnak. Mivel sok-sok magocska van a ribizliben, ezért passzírozom. Ha kell édesítem még. Forrástól számítva magas hőfokon forralom és üvegbe töltöm, dunsztolom ezt is.
Nem kell sem zselésítő, pektin, mert olyan sűrű lesz, hogy vigyázni is kell a forralásnál nehogy odakapjon a lábas aljához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése