Hozzávalók:
- 2 l-nyi leszemezett ribizli
- 1,5 l-nyi megmosott, csumájától megszabadított eper
- 2 db banán, természetesen héjától megfosztva
- 1 csokor menta
- 1 csokor citromfű
- 1 csokor kóla fűszer (opcionális)
- 1 kg cukor és még 0,5 kg (nekünk kellett hozzá még kis plusz, mert édesebben szeretjük a szörpöket.
- 3 db BIO citrom
Elkészítés:
A megmosott
gyümölcsöket és a fűszernövényeket a befőzőautomata ivólé készítő kosarába
tesszük.
Gyümölcsöket
először, majd erre terítjük a fűszernövényeket.
Tetejére
rákarikázzuk a citromokat. Ha nem kapunk bio citromot, a héját pucoljuk le és
csak a gyümölcshúst karikázzuk fel. Különben a gőzölés folyamán az összes
vegyszer a szörpünkben landol.
Rászórok 1
kg cukrot.
Az automata
alsó részébe öntök 10 l vizet, erre kerül a létartály, majd rá a szűrő és a
tető.
Bekapcsolom
a gépet: Entsaften -re állítom a programkapcsolót, az időzítőt pedig 60 percre
állítom. És készülhet a szörp.
Mikor a
szörp kész, akkor megkóstoljuk. Ha elég a cukor, akkor azonnal az üvegekbe
töltjük a gép leeresztő csövének segítségével, és minden egyes üveget azon
nyomban lezárunk. Így nem kell dunsztolni.
Viszont, ha
édesebbet szeretnénk, akkor egy fazékba vagy tálba eresszük le, és cukrozzuk
ízlésünk szerint. Kevergessük addig a szörpöt, amíg a cukor teljesen
feloldódik. Töltsük üvegekbe, zárjuk le. Így viszont már dunsztolnunk kell a
szörpöt is.. Ebben az esetben 80 fokon 20 percig dunsztoljuk ki a szörpöt.
A
visszamaradt gyümölcsöt felfőzöm lekvárnak. Mivel sok-sok magocska van a
ribizliben, ezért passzírozom. Ha kell édesítem még. Forrástól számítva magas
hőfokon forralom és üvegbe töltöm, dunsztolom ezt is.
Nem kell
sem zselésítő, pektin, mert olyan sűrű lesz, hogy vigyázni is kell a
forralásnál nehogy odakapjon a lábas aljához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése