Egres befőtt
Üvegenként:
- egres (én most a piros egrest tettem el befőttnek)
- 4-5 ek cukor
- víz
Elkészítés:
A jól
megmosott egrest megpucoljuk, megszabadítjuk a szárától és a virágmaradványtól.
Üvegekbe
rakjuk, tenyerünkkel többször megütögetjük az üvegek alját, hogy rendeződjenek
a szemek.
Teszünk rá
4-5 kanál cukrot, felöntjük vízzel. Lezárjuk és befőző automatában 80 fokon 30
percig dunsztoljuk.
Mikor a gép
lejárt, azonnal kiszedjük, szárazra töröljük az üvegeket, címkézzük és mehetnek
a helyükre.
A kicsi
üvegbe az egreshez került a maradék fehér ribizli is, mivel egy napon dolgoztam
fel a két gyümölcsöt.
Egres szörp és lekvár
Hozzávalók:
- egres
- cukor
- pektin
A képeken látható adaghoz (képek
lejjebb):
- 5 liternyi egres
- 2,3 kg cukor
- 6 g pektin
Szörp készítése ivólé készítővel
A megmosott
egrest az ivólé készítő kosarába tesszük.
A gépet
feltöltjük vízzel (használati utasítás szerint).
Ráhelyezzük
a lé gyűjtőt, majd arra a gyümölccsel teli kosarat és lefedjük.
Entsaften
programon 60 percig gőzöljük.
Mikor a gép
kikapcsol, leemeljük a kosarat, félretesszük a tetőbe, hogy a még kicsepegő lé
ne vesszen kárba.
Leeresztjük
az egres levét, de szűrni kell, így az edényre egyből tehetünk is egy szűrőt.
Ezután két
lehetőségünk is van: Vagy ivólét készítünk belőle vagy szörpöt.
Én most a
szörpöt készítettem.
3,5 liter
lé lett az egresből, ehhez adtam 2 kg cukrot. Oldódásig kevergettem, a habot,
ami keletkezett leszedtem egy teaszűrővel.
Mikor a
cukor elolvadt, üvegekbe mertem a szörpöt. Légmentesen lezártam, és ment vissza
az automatába, ahol 80 fokon 20 percig dunsztoltam a szörpöket.
Mikor a gép
lejárt kiszedtem, szárazra töröltem az üvegeket, címkéztem és mehettek is a
polcra, ott kihűlnek.
A
visszamaradt gyümölcshúsból készült a lekvár.
Az egrest
átpasszíroztam.
A
gyümölcspépet megmértem,1,2 kg lett.
30 dkg
cukorhoz hozzákevertem a 6 g pektint.
Hozzáadtam
a péphez a cukrot, összekevertem és tűzre tettem
Forrástól
számított 5 percig főztem.
Vigyázat,
nagyon pufog, tehát állandóan keverni kell.
Mikor
elkészült, üvegekbe mertem a lekvárt azonnal lezártam minden üveget és 5 percre
fejre állította őket.
Visszaforgatás
után címkézés és irány a polc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése