Gondolom,
sokan emlékeznek gyerekkorunk szörpjeire, köztük talán a legtöbbünk kedvencére
a jaffa szörpre.
Egy nagyon
sűrű cukormassza ugrik be nekem, amitől a szánk összeragadt jóformán. Nagyon
édes volt, de finom. Hogy narancsot az mennyit látott, nem tudom, de nem is azt
nézegettük abban az időben, hogy miben mi van és mennyi.
Ma is
gyártanak jaffa szörpöt. Több márkában is van. Egyszer kíváncsiságból vettem,
de ez már nem is hasonlít gyerekkorunk jaffájára.
Én most nem
azt a sűrű cukormasszát készítettem, hanem egy hígabb és nem ragadós
változatot.
Természetesen, ha az igazi Jaffa szörp állagot szeretné valaki, akkor megcsinálhatja, de akkor minimum 3-szor ennyi cukor kell bele.
Narancsszörp - jaffa
Hozzávalók:
- narancs - nekem tisztítva 1256 g lett
- 1 kg Szirupcukor (új termék a piacon)
- 7,5 dl víz
Elkészítés:
A narancsokat lassú présen kipréseltem.
A vizet és
a szirupcukrot összemelegítettem. Csak addig kell melegíteni, amíg a cukor
elolvad, nem kell forralni.
A sziruphoz
öntjük a kipréselt narancslevet és együtt is összemelegítjük. Most sem
forraljuk fel!!!
Átszűrjük, és üvegekbe
merjük a szörpöt.
A lezárt üvegeket a befőzőautomatába tesszük.
Mivel nem pazarolunk
el semmit, így a rostanyagot is feldolgoztam most is.
Egy kis
szörppel és vízzel összekeverjük, és én pépesítettem a smoothie készítőmmel (bot
mixer is tökéletes).
Lábosba
tettem.
Kapott:
- 4 tk vaníliás cukrot,
- fél tk gyömbérport, és
- 1 ek cukorban elkevertem 1 tk-nyi narancshoz való dzsemfixet is és ezt is hozzákevertem.
Felforraltam,
és forrástól 3 percig főztem.
Kis 3 dl-es
üvegekbe tettem, és mivel a dzsemfix nem sok benne, betettem a jaffákhoz az
automatába.
80 fokon 20
perc alatt kidunsztoltam.
Ami nem
fért bele az üvegekbe, azt kicsi, joghurtos üvegek aljába elosztottam. Hagytam
kihűlni, és még a délelőttről megmaradt házi natúr joghurtommal feltöltöttem az
üvegeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése