2019. május 22., szerda

Bolognai szósz üvegbe zárva




Sokszor van úgy az ember, hogy nincs idő főzni, de mégis meleg ételre vágyunk. Ezért is jó dolog, hogy teszünk el üvegben, tartósított ételeket, magyarul konzerválunk.

Most egy adag bolognait teszek el üvegben, amit befőzőautomatában fogok tartósítani.

Először is készítsük el a szószt, én általában ezt a receptet használom akkor, ha már elfogy a natúr szósz alapom, amit csak rá kell önteni a húsra.

Bolognai szósz
Hozzávalók:       
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 250 g sertéshús (darált)
  • 250 g marhahús (darált)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 50 ml víz
  • 3 csipet só
  • 1 púpozott teáskanál bazsalikom (friss, vagy szárított)
  • 1 púpozott teáskanál oregánó (friss, vagy szárított)
  • fekete bors (őrölt)
  • 200 g sűrített paradicsom

Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
A fokhagymákat megtisztítjuk, fokhagymanyomón átnyomjuk.
Ledaráljuk a húsokat, vagy daráltat veszünk, mint én is.
Olajat melegítünk, a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd rátesszük az átnyomott fokhagymát, és rögtön fel is öntjük vízzel, hogy meg ne égjen a fokhagyma.
Hozzákeverjük a darált húst, sót, borsot, és a fűszereket. Készre pároljuk a húst - szükség esetén plusz vízzel, fedő alatt - kb. 15-20 perc alatt.
Ezután paradicsompürével összekeverjük, ha szükséges cukrozzuk. Pár perc alatt kissé összeforraljuk a paradicsommal is. Ha szükséges felönthetjük, még egy kevés vízzel (általában nem szükséges) igény szerint, mielőtt levesszük a tűzhelyről, ha kevés a szaftja. Ezzel kész is a szósz!

Ellában (intelligens kukta) készítve: Mindent beleteszünk egyszerre Ellába és pörkölt programon megfőzzük. Ez esetben víz egyáltalán nem szükséges. 

A kész szószt kis 3 dl-es üvegekbe töltjük. Az üvegeket teljesen hibátlan tetőkkel, lehetőleg mindig újjal zárjuk le. Rakjuk a befőzőautomatába. Ha forrón merjük bele az üvegekbe, akkor kb. ugyan olyan hőmérsékletű vízzel kell az automatát is feltölteni.
Ha megvárjuk míg kihűl a szósz és hidegen kerül az automatába, akkor a víz is hideg legyen, amivel feltöltjük az automatánkat.


100 fokon 75 percig dunsztoljuk és a készételeket nyugodtan hagyhatjuk az automatában kihűlni.

Megjegyzés: Az üvegeket mindig címkézzük fel. A címkéken szerepeljen a dátum is, év-hó és nap. Így biztos, hogy mindig a régebbit fogjuk elfogyasztani

Én így szoktam feliratozni a címkéket


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése