Hozzávalók:
- 1.5 kg befőző paradicsom
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 0.5 mokkáskanál kakukkfű
- 3 mokkáskanál konyhasó
- 5 kisebb babérlevél
- 3 ek. zsír
Elkészítés:
A hagymát
zsíron üvegesre pároljuk.
A
paradicsomokat paradicsompasszírozón átnyomjuk. A hagymákat és a fokhagymákat
pedig zöldségaprítón pépesítettük, majd a fűszerekkel együtt egy lábasba
takaréklángon jól összefőzzük.
A kívánt
állagot nagyjából két óra főzés után éri el.
Ha készen
van, halásszuk ki a babérleveleket a szószból, majd forrón töltsük előzőleg
alaposan kimosott üvegekbe, zárjuk le, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Mivel
nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben.
Mivel időm
és kedvem sem volt 2 órát a tűzhely mellett állni, így megkértem ELLA
szakácsnőmet, hogy segítsen be nekem.
Tehát a
szószhoz már a paradicsomot egyenesen Ella barátnőm edényébe passzíroztam.
Hagymákat 3 ek zsíron, aprítás után üvegesre pároltam, majd késes gépben
krémesre kevertem. Így ment a paradicsomhoz, amihez a fűszereket is hozzáadtam.
Én friss kakukkfűvel készítettem, mert még nem volt időm azt szárítani. A többi
fűszer szárítottan került bele.
Jól
összekevertem, lezártam a kuktát és kézi beállításon 90 percig főztem.
Ezalatt az
idő alatt elmentem a kislányomért a suliba. Bőven hazaértünk.
Mikor
lejárt a kukta, kikapcsoltam és megvártam, amíg a gőz magától eltávozik.
Levettem a
fedőt, kiszedtem a kakukkfüvet és a babérleveleket a szószból.
Ezután kézi
beállítást kapcsoltam újra és fedő nélkül 30 percig forraltam a szószt, néha
megkevergetve, hogy sűrűsödjön be.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése