2019. május 16., csütörtök

Szilva feldolgozása 2.




2017. 08.09.
Mivel mára is nagyon meleget, kánikulai hőséget jeleztek, ami be is jött, hajnalban felkeltem és leszedtem a szilvát.
Azután megkávéztam, kicsit körbe néztem az üzeneteim között, elmentem a boltba is.
Miután minden fontos reggeli teendővel végeztem, akkor álltam neki a szilvának.
De mielőtt a szilvához nyúltam volna, fogtam egy kis lábast, tettem bele 2 dl vizet, és készítettem egy kis fűszer kivonatot.


Hozzávalók:
  • 2 dl víz
  • 5-6 darabka fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg,
  • 1 db csillagánizs
  • fél teáskanál kardamom por.

Elkészítés:
A vízhez adjuk a fűszereket, felforraljuk. Forráskor lejjebb vesszük a tűzhelyet a legkisebb fokozatra, és így főzzük még kb. 15 percig. De az oldatnak „mozognia” kell, tehát gyöngyöznie..
Negyed óra után lezárjuk alatta a hőforrást és lefedve hagyjuk állni egész addig, amíg nem lesz rá szükségünk.


Na, most nekiállhatunk a szilva mosásának. Jól megdörzsöljük a szilvákat, hogy a hamvasság eltűnjön róluk.
Miután a mosással végeztünk, jöhet a magozás.
Az én szilvám magvaváló, tehát akár kézzel, vagy késsel is könnyedén szétszedhető. Viszont, ha már tavaly megvettem a Meggy és szilva magozót, akkor használni is kellene azt.


Hát elővettem, és már magoztam is. Hát szuper dolog, az biztos.
Az egy kosárnyi szilvát 15 perc alatt magoztam ki úgy, hogy közben a kislányt is elláttam, amivel kellett.
A kimagozott szilvákat üvegekbe raktam. Egy része ecetesen készült, másik édesen befőttnek.



Ecetes szilvához a lé:
  • 9 dl víz
  • 1 dl fűszer kivonat
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk jód mentes só
  • 2 dl vörösbor ecet

Elkészítés:
Nagyon egyszerű! Az összes hozzávalót hidegen keverjük össze. Addig kell kevergetni, amíg a cukor és a só teljesen fel nem olvad.
Ezután ráöntjük az üvegekre, amiket megtöltöttünk a szilvával.
Az üvegeket csak nyakig töltjük a lével, mert dunsztolás közben a szilva is fog levet engedni!
Lezárjuk a tetővel az üvegeket és belerakjuk őket a befőző automatába.
A tetőket vagy egyformákat tegyünk, vagy jelöljük meg olyan filccel, amit nem visz le a forró víz és a gőz, hogy tudjuk melyik az ecetes szilvánk.


Most pedig fejezzük be a befőtteket is, amikhez a szilva már az üvegben van.
Én a cukrot úgy adagolom, hogy az alap üvegekkel számolok, amik 7,2 dl-esek.
Ezekre a méretekre 4 ek cukrot teszek, és elosztom az üvegekre a fűszer-kivonatot úgy, hogy az üveg méretéhez arányítom a mennyiséget
Tehát az üvegeim mivel vegyes méretűek, arányosan teszem mindegyikre a cukrot.
Felöntöm őket tisztított vízzel, de itt is figyeljünk, mert a szilva és a cukor is enged levet, tehát a nyakuktól egy kicsit még lejjebb legyen a víz, hogy beleférjen a többi folyadék is az üvegbe.
Ezeket is lezárom a tetőkkel és mehetnek az automatába az ecetes mellé.
Feltöltöm a befőző automatát vízzel, úgy, hogy a legnagyobb üvegnél min. ¾-ig kell érnie a víznek. Nem baj, ha a kisebb üvegek víz alá kerülnek. Ha jól zárnak a tetők nem lehet semmi probléma.


A vízbe teszek pár kanálnyi ecetet. Ez azért kell, mert forrás közben a vízkő így nem tud kicsapódni sem az üvegekre, sem a befőző automata falára tehát nem fognak kifehéredni.
Lezárom az automatát a tetejével és 90 fokra és 30 percre beállítom.
Mikor a program lejárt, kikapcsol a gép.
Azonnal kiszedem a szilvákat.
Hagyom, hogy megszáradjanak az üvegek, címkézem, és már mehetnek is a polcra a többiekhez!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése