2017. 08.09.
Mivel mára
is nagyon meleget, kánikulai hőséget jeleztek, ami be is jött, hajnalban
felkeltem és leszedtem a szilvát.
Azután
megkávéztam, kicsit körbe néztem az üzeneteim között, elmentem a boltba is.
Miután
minden fontos reggeli teendővel végeztem, akkor álltam neki a szilvának.
De mielőtt
a szilvához nyúltam volna, fogtam egy kis lábast, tettem bele 2 dl vizet, és
készítettem egy kis fűszer kivonatot.
Hozzávalók:
- 2 dl víz
- 5-6 darabka fahéj
- 8-10 szem szegfűszeg,
- 1 db csillagánizs
- fél teáskanál kardamom por.
Elkészítés:
A vízhez
adjuk a fűszereket, felforraljuk. Forráskor lejjebb vesszük a tűzhelyet a
legkisebb fokozatra, és így főzzük még kb. 15 percig. De az oldatnak „mozognia”
kell, tehát gyöngyöznie..
Negyed óra
után lezárjuk alatta a hőforrást és lefedve hagyjuk állni egész addig, amíg nem
lesz rá szükségünk.
Na, most
nekiállhatunk a szilva mosásának. Jól megdörzsöljük a szilvákat, hogy a
hamvasság eltűnjön róluk.
Miután a
mosással végeztünk, jöhet a magozás.
Az én
szilvám magvaváló, tehát akár kézzel, vagy késsel is könnyedén szétszedhető.
Viszont, ha már tavaly megvettem a Meggy és szilva magozót, akkor használni is
kellene azt.
Hát
elővettem, és már magoztam is. Hát szuper dolog, az biztos.
Az egy
kosárnyi szilvát 15 perc alatt magoztam ki úgy, hogy közben a kislányt is
elláttam, amivel kellett.
A
kimagozott szilvákat üvegekbe raktam. Egy része ecetesen készült, másik édesen
befőttnek.
Ecetes szilvához a lé:
- 9 dl víz
- 1 dl fűszer kivonat
- 20 dkg cukor
- 1 tk jód mentes só
- 2 dl vörösbor ecet
Elkészítés:
Nagyon
egyszerű! Az összes hozzávalót hidegen keverjük össze. Addig kell kevergetni,
amíg a cukor és a só teljesen fel nem olvad.
Ezután
ráöntjük az üvegekre, amiket megtöltöttünk a szilvával.
Az üvegeket
csak nyakig töltjük a lével, mert dunsztolás közben a szilva is fog levet
engedni!
Lezárjuk a
tetővel az üvegeket és belerakjuk őket a befőző automatába.
A tetőket
vagy egyformákat tegyünk, vagy jelöljük meg olyan filccel, amit nem visz le a
forró víz és a gőz, hogy tudjuk melyik az ecetes szilvánk.
Most pedig
fejezzük be a befőtteket is, amikhez a szilva már az üvegben van.
Én a cukrot
úgy adagolom, hogy az alap üvegekkel számolok, amik 7,2 dl-esek.
Ezekre a
méretekre 4 ek cukrot teszek, és elosztom az üvegekre a fűszer-kivonatot úgy,
hogy az üveg méretéhez arányítom a mennyiséget
Tehát az
üvegeim mivel vegyes méretűek, arányosan teszem mindegyikre a cukrot.
Felöntöm
őket tisztított vízzel, de itt is figyeljünk, mert a szilva és a cukor is enged
levet, tehát a nyakuktól egy kicsit még lejjebb legyen a víz, hogy beleférjen a
többi folyadék is az üvegbe.
Ezeket is
lezárom a tetőkkel és mehetnek az automatába az ecetes mellé.
Feltöltöm a
befőző automatát vízzel, úgy, hogy a legnagyobb üvegnél min. ¾-ig kell érnie a
víznek. Nem baj, ha a kisebb üvegek víz alá kerülnek. Ha jól zárnak a tetők nem
lehet semmi probléma.
A vízbe
teszek pár kanálnyi ecetet. Ez azért kell, mert forrás közben a vízkő így nem
tud kicsapódni sem az üvegekre, sem a befőző automata falára tehát nem fognak
kifehéredni.
Lezárom az
automatát a tetejével és 90 fokra és 30 percre beállítom.
Mikor a
program lejárt, kikapcsol a gép.
Azonnal
kiszedem a szilvákat.
Hagyom,
hogy megszáradjanak az üvegek, címkézem, és már mehetnek is a polcra a
többiekhez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése