Az elmúlt napok mérlege:
Málna,
josta, ribizli és megy dzsem, valamint megy és ribizli szörp.
A két nagy
tálban pedig "pincés meggy" készül.
Nagyanyáink
módszere. A megmosott, kimagozott meggyet elkeverték kilónként 50-60 dkg
cukorral (némi tartósítószerrel), majd letették a pincébe, mivel ott volt a
leghidegebb, nehogy erjedésnek induljon. 2-3 nap alatt, napi 3-4 átkeveréssel
teljesen elolvadt benne a cukor.
Ezután üvegekbe szedték és a keletkezett lével
felöntve már mentek is a kamrába.
Mivel mi nem használunk semmiféle
tartósítószert, ezért befőzőautomatában 80 fokon, 30 percig fogjuk hőkezelni.
Rengeteg levet fog ereszteni, így lesz még belőle egy kis "pincés
meggyszörp" is.
A pincés
meggy is üvegekbe került, és ahogy említettem még pár üveg „pincés
meggyszörp" is lett. /Alsó kép/
Készítette: Maczák Sándor és neje Julika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése