2019. június 27., csütörtök

Bogyósok a porondon



Az elmúlt napok mérlege:

Málna, josta, ribizli és megy dzsem, valamint megy és ribizli szörp.
A két nagy tálban pedig "pincés meggy" készül.

Nagyanyáink módszere. A megmosott, kimagozott meggyet elkeverték kilónként 50-60 dkg cukorral (némi tartósítószerrel), majd letették a pincébe, mivel ott volt a leghidegebb, nehogy erjedésnek induljon. 2-3 nap alatt, napi 3-4 átkeveréssel teljesen elolvadt benne a cukor. 

Ezután üvegekbe szedték és a keletkezett lével felöntve már mentek is a kamrába. 

Mivel mi nem használunk semmiféle tartósítószert, ezért befőzőautomatában 80 fokon, 30 percig fogjuk hőkezelni. 

Rengeteg levet fog ereszteni, így lesz még belőle egy kis "pincés meggyszörp" is.  

A pincés meggy is üvegekbe került, és ahogy említettem még pár üveg „pincés meggyszörp" is lett. /Alsó kép/

Készítette: Maczák Sándor és neje Julika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése