Málna és Tayberry (szedermálna) |
A málna és
a Tayberry (szedermálna) folyamatosan érik, tehát naponta csipegetem le.
Idén
megjelent újdonsággént a szirupcukor, amit kipróbáltam és nagyon megszerettem.
Igaz nem a legolcsóbb, de a szörpök nagyon finomak. Végeredményben cukor és
citromsav tökéletes arányú keveréke a szirupcukor.
Ezzel a
szörpök elkészítése gyerekjáték, főleg, ha rendelkezésünkre áll egy szuper
lassú prés is, amivel kinyerhetjük a gyümölcslevét, ami jó sűrű és rostos lesz.
Málnából
természetesen fagyasztok is le, mert szeretjük. Tayberry - t nem, így az
üvegekbe kerül, hol így, hol úgy.
A fagyasztási módszerem a következő:
A szép
egészséges szemeket egyesével tálcára rakosgatom és így kerülnek be a
fagyasztóba.
Mikor a szemek jól megfagytak egy tasakba teszem át, amit enyhe
vákuumozással zárok le. Így mennek vissza dátummal ellátva a fagyasztóba.
A
gyümölcsökből most szörpök és ivólé készült.
Málna:
2,5 liter +
egy kicsi szörp
Tayberry:
2 liter + egy
mini szörp és
1,75 liter
ivólé
Málnaszörphöz a málnát kipréseltem a
lassú préssel. Így kaptam 1,2 liter sűrű levet.
7,5 dl
vízben melegítve feloldottam a szirupcukrot (nem kell forralni). Mikor teljesen
felolvadt a cukor, hozzáadtam a málnalevet. Jól átkevergettem, leszedtem egy
teaszűrővel a habot, és üvegekbe töltöttem.
Lezártam az üvegeket és beraktam a
befőzőautomatába.
Kipucoltam
a prést, majd újra összeraktam és a Tayberry - ből is kinyertem a levet.
1,6 liter
lett a lé. Ezt elfeleztem.
A szörpöt ugyan
úgy készítettem, mint a málnából. Ez is ment a befőzőautomatába.
Az ivólé a következő képpen készült:
A 8 dl
léhez adtam 8 dl vizet és 16 dkg cukrot. Jól elkevergettem, hogy a cukor
teljesen feloldódjon benne, majd üvegeztem és ezek is az automatába kerültek.
Így együtt
dunsztoltam ki őket 80 fokon 20 perc
alatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése