Tegnap
nagyobbik lányom és a barátnői elmentek a szedd magad eper földre.
8 kg epret
szedtek nekem, amit azonnal fel is dolgoztam. Na persze előbb a kicsi lányommal
lakmároztunk jócskán belőle és tettem el mára is majszolgatni egy tálkával.
Tehát
nézzük mik is készültek az eperből, ami gyönyörű szép és isteni finom édes
annak ellenére, hogy őrületes mennyiségű eső esett az utóbbi 5 hétben. Az, hogy
nem vízízűek az eprek, gondolom köszönhető a termesztési módnak is. De erre nem
térek én itt ki, most befőzünk.
Első
lépésként elkezdtem válogatni az epret és az apróbbakat szedtem ki, amikből
befőtt készült.
Eper befőtt
Hozzávalók:
- eper – tetszés szerinti mennyiségben
- 4 tk cukor 3 dl-es üvegenként
- víz – én tisztított vizet használok
Elkészítés:
Az epret
többször váltott vízben megmostam, majd egyszer folyóvízben is. Ezután egy
salátacentrifugában kipörgettem, így teljesen száraz lett az eper.
Ezután
leszedtem a kis csumácskáját majd az üvegekbe rakosgattam. Óvatosan meg is
lehet nyomkodni, ha kemény húsú eper, és az üvegek alját a tenyerünkhöz
ütögetve is tömörítsük.
Miután
megteltek az üvegek, mindegyikre rátettem a cukrot és a citromsavat.
Ezt követte
a víz, amit egy víztisztító kancsóból használok a befőtteknél.
A vizet
csak az üveg nyakáig töltöm, mert a dunsztolás során kell a hely a cukorból és
a gyümölcsből keletkezett lének is.
Lezártam az
üvegeket,
beraktam a befőzőautomatába.
Feltöltöttem
az automatát vízzel úgy, hogy egész a kupakig érjen a víz, az sem baj, ha
ellepi. Kis ecetet mindig öntök a vízbe, ez megakadályozza, hogy a vízkő
lerakódjon a befőttes üvegeken és az automata belsején.
Megjegyzés: A befőttet eltehetjük víz nélkül is csak cukorral. Ekkor is ugyan az a dunsztolás szükséges.
75 fokon 30 percig dunsztolom.
Mikor
kikapcsol a befőző automata, azonnal kiszedem az üvegeket. Mikor leszáradnak az
üvegek, címkézem és mehetnek a helyükre.
E közben
persze nem állt meg a munka, folytattam a feldolgozást.
Megmostam a
fentebb leírtak szerint a többi epret is, jól leszárítgattam a centrifugában,
és összeraktam a lassú prést.
A prést a
puha gyümölcsre állítottam be, ez az enyémen egy szelet dinnye ikonnal van
jelölve.
Bekapcsoltam
és szépen adagoltam bele az epret, természetesen a csumája nélkül, mivel a lé
mellett természetesen a szétválasztott rostanyag is feldolgozásra kerül.
Ha nem dolgoznám
fel a rostanyagot, akkor minimum még kétszer visszaraknám a présbe, és úgy egy
csontszáraz anyagot, jóformán csak a magokat kapnám meg. De egyszer sem tettem
vissza, mert tervem volt vele.
Gyönyörű
szépen vitte a prés az epret, egyszer sem kellett szétszednem, hogy tisztítsam,
mert nem dugult el.
A kinyert
léből finom szörp készült.
Eperszörp:
Hozzávalók:
- Eper kinyert leve
- víz – gyümölcs literenként 8 dl
- cukor – összes lé literenként 70-80 dkg
- citromsav – egy csapott evőkanál 3,5 literenként
Elkészítés:
Tehát
kinyertük a lassú préssel az eperlevet, ami esetemben 2 liter lett.
Beleöntöttem
egy fazékba. Hozzáadtam a vizet és a cukrot, citromsavat. Elkevertem így
hidegen, nagyjából elolvadjon a cukor, és feldobja a habot a lé.
Leszedtem
egy teaszűrővel a habot.
Ezután
elkezdtem melegíteni, kevergetve, hogy minél gyorsabban elolvadjon a cukor (nem
forraltam fel). Közben a még keletkező habot folyamatosan leszedtem róla.
Mikor már
nem volt hab, és elolvadt a cukor, a tiszta 7 dl-es szuper széles szájú üvegekbe
mertem. Lezártam az üvegeket és az időközben elkészült befőtt után
belerakosgattam befőzőautomatába, a vízbe, ami még ugyan meleg volt, de a
betöltött szörp is, így nem lett gond.
Miután a
szörp is elkészült, jött a rostanyag feldolgozása, amiből két dolog készült:
- Joghurthoz cukrozott eper és Lekvár
- Mielőtt neki álltam volna ezek elkészítésének, fogtam a rúd mixert és jól eldolgoztam vele simára az eper rostanyagot.
Cukrozott eper joghurthoz
Hozzávalók esetemben:
- 8 kis merőkanál eperpép
- 6 ek cukor
- ½ mk citromsav
Elkészítés:
Rém egyszerű.
Addig kevergetem az epret a cukorral, amíg teljesen feloldódik.
Kicsi
üvegekbe töltöm, lezárom és beteszem a szörpökhöz a befőzőautomatába.
Együtt
dunsztolom ki , 80 fokon 20 perc alatt.
Mikor az
automata kikapcsol, kiszedem az üvegeket, száradás után címkézem és kész.
Amíg a
szörp dunsztolódott, addig a maradék epret, pontosabban a rostanyagot
megmértem, egy lábasba tettem.
Eper lekvár:
Hozzávalók:
eper
rostanyaga, amit már simára dolgoztam a botmixerrel – nekem ez 86 dkg lett
cukor –
esetemben 35 dkg
1 cs Haas
eperhez való zselésítő
Elkészítés:
Az epret
elkezdtem melegíteni, közben a cukorhoz kevertem a zselésítő port.
Hozzákevertem
a gyümölcshöz.
Felforraltam
és erős fokozaton 5 percig erősen forraltam az egészet.
Ezután
üvegekbe töltöttem a kész lekvárt. Minden üvegek azonnal zárok, majd fejre
állítom. 10 percig így fejen állnak, majd visszaforgatom és címkézem az
üvegeket.
Ezzel kész
is vagyunk a 8 kg eperrel, pontosabban, ami a nasizás és a félrerakásból
maradt, kb. 6,5 kg durván.
Helyükre kerültek a spájzban |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése