2019. június 2., vasárnap

Eper feldolgozás




Tegnap nagyobbik lányom és a barátnői elmentek a szedd magad eper földre.
8 kg epret szedtek nekem, amit azonnal fel is dolgoztam. Na persze előbb a kicsi lányommal lakmároztunk jócskán belőle és tettem el mára is majszolgatni egy tálkával.


Tehát nézzük mik is készültek az eperből, ami gyönyörű szép és isteni finom édes annak ellenére, hogy őrületes mennyiségű eső esett az utóbbi 5 hétben. Az, hogy nem vízízűek az eprek, gondolom köszönhető a termesztési módnak is. De erre nem térek én itt ki, most befőzünk.

Első lépésként elkezdtem válogatni az epret és az apróbbakat szedtem ki, amikből befőtt készült.


Eper befőtt
Hozzávalók:
  • eper – tetszés szerinti mennyiségben
  • 4 tk cukor 3 dl-es üvegenként
  • víz – én tisztított vizet használok

Elkészítés:



Az epret többször váltott vízben megmostam, majd egyszer folyóvízben is. Ezután egy salátacentrifugában kipörgettem, így teljesen száraz lett az eper. 



Ezután leszedtem a kis csumácskáját majd az üvegekbe rakosgattam. Óvatosan meg is lehet nyomkodni, ha kemény húsú eper, és az üvegek alját a tenyerünkhöz ütögetve is tömörítsük.
Miután megteltek az üvegek, mindegyikre rátettem a cukrot és a citromsavat.


Ezt követte a víz, amit egy víztisztító kancsóból használok a befőtteknél.
A vizet csak az üveg nyakáig töltöm, mert a dunsztolás során kell a hely a cukorból és a gyümölcsből keletkezett lének is.
Lezártam az üvegeket, 



beraktam a befőzőautomatába.
Feltöltöttem az automatát vízzel úgy, hogy egész a kupakig érjen a víz, az sem baj, ha ellepi. Kis ecetet mindig öntök a vízbe, ez megakadályozza, hogy a vízkő lerakódjon a befőttes üvegeken és az automata belsején.

Megjegyzés: A befőttet eltehetjük víz nélkül is csak cukorral. Ekkor is ugyan az a dunsztolás szükséges.

75 fokon 30 percig dunsztolom.





Mikor kikapcsol a befőző automata, azonnal kiszedem az üvegeket. Mikor leszáradnak az üvegek, címkézem és mehetnek a helyükre.





E közben persze nem állt meg a munka, folytattam a feldolgozást.
Megmostam a fentebb leírtak szerint a többi epret is, jól leszárítgattam a centrifugában, és összeraktam a lassú prést.

A prést a puha gyümölcsre állítottam be, ez az enyémen egy szelet dinnye ikonnal van jelölve.

Bekapcsoltam és szépen adagoltam bele az epret, természetesen a csumája nélkül, mivel a lé mellett természetesen a szétválasztott rostanyag is feldolgozásra kerül.

Ha nem dolgoznám fel a rostanyagot, akkor minimum még kétszer visszaraknám a présbe, és úgy egy csontszáraz anyagot, jóformán csak a magokat kapnám meg. De egyszer sem tettem vissza, mert tervem volt vele.


Gyönyörű szépen vitte a prés az epret, egyszer sem kellett szétszednem, hogy tisztítsam, mert nem dugult el.







A kinyert léből finom szörp készült.









Eperszörp:
Hozzávalók:
  • Eper kinyert leve
  • víz – gyümölcs literenként 8 dl
  • cukor – összes lé literenként 70-80 dkg
  • citromsav – egy csapott evőkanál 3,5 literenként


Elkészítés:
Tehát kinyertük a lassú préssel az eperlevet, ami esetemben 2 liter lett.

Beleöntöttem egy fazékba. Hozzáadtam a vizet és a cukrot, citromsavat. Elkevertem így hidegen, nagyjából elolvadjon a cukor, és feldobja a habot a lé.

Leszedtem egy teaszűrővel a habot.


Ezután elkezdtem melegíteni, kevergetve, hogy minél gyorsabban elolvadjon a cukor (nem forraltam fel). Közben a még keletkező habot folyamatosan leszedtem róla.
Mikor már nem volt hab, és elolvadt a cukor, a tiszta 7 dl-es szuper széles szájú üvegekbe mertem. Lezártam az üvegeket és az időközben elkészült befőtt után belerakosgattam befőzőautomatába, a vízbe, ami még ugyan meleg volt, de a betöltött szörp is, így nem lett gond.

Miután a szörp is elkészült, jött a rostanyag feldolgozása, amiből két dolog készült:
  1. Joghurthoz cukrozott eper és Lekvár
  2. Mielőtt neki álltam volna ezek elkészítésének, fogtam a rúd mixert és jól eldolgoztam vele simára az eper rostanyagot.

Cukrozott eper joghurthoz
Hozzávalók esetemben:
  • 8 kis merőkanál eperpép
  • 6 ek cukor
  • ½ mk citromsav

Elkészítés:



Rém egyszerű. Addig kevergetem az epret a cukorral, amíg teljesen feloldódik.


Kicsi üvegekbe töltöm, lezárom és beteszem a szörpökhöz a befőzőautomatába.
Együtt dunsztolom ki , 80 fokon 20 perc alatt.
Mikor az automata kikapcsol, kiszedem az üvegeket, száradás után címkézem és kész.
Amíg a szörp dunsztolódott, addig a maradék epret, pontosabban a rostanyagot megmértem, egy lábasba tettem.


Eper lekvár:
Hozzávalók:
eper rostanyaga, amit már simára dolgoztam a botmixerrel – nekem ez 86 dkg lett
cukor – esetemben 35 dkg
1 cs Haas eperhez való zselésítő

Elkészítés:
Az epret elkezdtem melegíteni, közben a cukorhoz kevertem a zselésítő port.
Hozzákevertem a gyümölcshöz.
Felforraltam és erős fokozaton 5 percig erősen forraltam az egészet.
Ezután üvegekbe töltöttem a kész lekvárt. Minden üvegek azonnal zárok, majd fejre állítom. 10 percig így fejen állnak, majd visszaforgatom és címkézem az üvegeket.

Ezzel kész is vagyunk a 8 kg eperrel, pontosabban, ami a nasizás és a félrerakásból maradt, kb. 6,5 kg durván.

Helyükre kerültek a spájzban



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése