Hozzávalók:
- 500 ml citromlé (kb. 1 kg citrom)
- 1 kis csokor menta
- 1 kg szirupcukor
- 7,5 dl víz
Elkészítés:
Először is, mivel olyan citromot vettem, aminek a héja emberi fogyasztásra alkalmas, így azzal kezdtem, hogy mindnek lereszeltem a héját, amit aztán megszárítok.
Ezután lepucoltam a citromok fehér héját is.
A citromokat egyben hagytam, nem szedtem gerezdjeire, mert az én présembe egészben is lehet gyümölcsöket tenni.
Megmostam és jól leráztam a vizet a mentáról.
Először is, mivel olyan citromot vettem, aminek a héja emberi fogyasztásra alkalmas, így azzal kezdtem, hogy mindnek lereszeltem a héját, amit aztán megszárítok.
Ezután lepucoltam a citromok fehér héját is.
A citromokat egyben hagytam, nem szedtem gerezdjeire, mert az én présembe egészben is lehet gyümölcsöket tenni.
Megmostam és jól leráztam a vizet a mentáról.
Menta és citrom leve |
Rostanyag |
Összesen 6 dl lé lett |
A vizet a szirupcukorral addig melegítem, míg a cukor felolvad (nem forralom).
Hozzáadom a kinyert lét és kissé azzal is összemelegítem, szintén forralás nélkül.
Mikor szép sima a szörpöm, átszűröm és
üvegekbe töltöm, amiket azonnal lezárok és 80 fokon 20 perc alatt a befőzőautomatában kidunsztolom.
Felcímkézem és mehetnek a helyükre a spájzba.
Megjegyzés:
- Sima kristálycukorral is így készíthető, akkor adjunk hozzá 1 csapott evőkanál citromsavat is.
- Ha pedig nincs lassú présed, akkor simán kifacsarod a citromok levét, a mentát pedig levélkéire szeded és beledobod a szirupba.
- Egy másik lehetőség még, hogy a citromokat meghámozod, levélkéire szeded a mentát, és kevés sziruppal összeturmixolod, majd ezt a turmixot teszed a szirupba és melegíted össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése