2019. június 4., kedd

Mentás citromszörp



Hozzávalók:
  • 500 ml citromlé (kb. 1 kg citrom)
  • 1 kis csokor menta
  • 1 kg szirupcukor
  • 7,5 dl víz

Elkészítés:



Először is, mivel olyan citromot vettem, aminek a héja emberi fogyasztásra alkalmas, így azzal kezdtem, hogy mindnek lereszeltem a héját, amit aztán megszárítok. 







Ezután lepucoltam a citromok fehér héját is. 







A citromokat egyben hagytam, nem szedtem gerezdjeire, mert az én présembe egészben is lehet gyümölcsöket tenni.
Megmostam és jól leráztam a vizet a mentáról.






Először a mentát facsartam ki a géppel.








Ezután a citromokat.














Menta és citrom leve


Rostanyag

















Összesen 6 dl lé lett






A vizet a szirupcukorral addig melegítem, míg a cukor felolvad (nem forralom). 






Hozzáadom a kinyert lét és kissé azzal is összemelegítem, szintén forralás nélkül. 







Mikor szép sima a szörpöm, átszűröm és 








üvegekbe töltöm, amiket azonnal lezárok és 80 fokon 20 perc alatt a befőzőautomatában kidunsztolom.





Felcímkézem és mehetnek a helyükre a spájzba.

Megjegyzés: 
  1. Sima kristálycukorral is így készíthető, akkor adjunk hozzá 1 csapott evőkanál citromsavat is.
  2. Ha pedig nincs lassú présed, akkor simán kifacsarod a citromok levét, a mentát pedig levélkéire szeded és beledobod a szirupba. 
  3. Egy másik lehetőség még, hogy a citromokat meghámozod, levélkéire szeded a mentát, és kevés sziruppal összeturmixolod, majd ezt a turmixot teszed a szirupba és melegíted össze.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése