Hozzávalók:
- 3 l-es tálnyi piros, illatos rózsaszirom (200 g)
- 2 l víz
- 1,5 kg cukor
- 3 db citrom leve
Zseléhez:
- 1 cs Haas eperhez való zselésítő
- 2 ek cukor
Elkészítés:
A rózsáról
leszedjük a szirmokat, a hibásakat eldobjuk. Egy szűrőbe tesszük és megmossuk,
jól lerázzuk róla a vizet.
Fazékba
tesszük a rózsaszirmokat,
ráöntjük a vizet és tűzre téve, gyöngyözésig
melegítjük.
Ekkor hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd újra gyöngyözésig
melegítjük.
Addig hagyjuk így gyöngyözve főni, amíg a szirmok teljesen
kifakulnak.
Mikor kész,
akkor leszűrjük a szörpünket, a szirmokból kinyomkodjuk a benne levő szirupot.
Kicsit
hagyjuk hűlni a leszűrt szirupunkat,
majd hozzáöntjük a citromok átszűrt levét.
Üvegekbe
töltjük az illatos rózsaszörpünket. Lezárjuk az üvegeket és befőző automatában,
80 fokon 20 percig dunsztoljuk.
Én most 2
litert tettem szörpnek, 7,5 dl-ből pedig zselét készítettem.
A zselének
való szörpöt lábasba öntöttem. Felforraltam.
Közben 2 ek
cukorral elkevertem a zselésítőt. Mikor forrt a szörp, hozzákevertem a cukros
zselésítőt. Zubogva forraltam 5 percig.
Kis
üvegekbe töltöttem, amiket azonnal lezártam és 10 percre fejre állítottam.
Címkézés
után mehetnek is a helyükre.
Megjegyzés: Amennyiben vágható zselét szeretnénk, tehát jó szilárdat, akkor 2 tasak zselésítő kell.
Megjegyzés: Amennyiben vágható zselét szeretnénk, tehát jó szilárdat, akkor 2 tasak zselésítő kell.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése