2019. június 14., péntek

Gránátalmaszörp naranccsal és Tayberry szörp



Gránátalmaszörp
Hozzávalók:
  • 600 ml gránátalma lé (egyenértékű 6 gránátalmával)
  • 400 ml narancslé (kb. 4 nagyobb narancs)
  • 100 ml citromlé (kb. 1 nagy BIO citrom)
  • 750 ml víz
  • 1 kg Koronás Szirupcukor
  • 4 db szegfűszeg (opcionális)

Elkészítés:
Először is nyerjük ki a gránátalma magjait. 
Ehhez az első lépés, hogy a gránátalmákat a munkapulton görgetve, nyomva ropogtassuk meg. Pontosabban, ahogy görgetjük, ropogást kell hallanunk. Ilyenkor a magok elválnak a tokoktól, amik összetartják őket. 


Következő lépés, hogy egy tálcára tesszük a gránátalmákat, egy hegyes késsel ketté vágjuk óvatosan, mert amint megvágjuk a héját, spriccelni fog a lé kifelé belőle. 
Mikor félbevágtuk, óvatosan kifordítjuk a fél almát úgy, hogy a szélét óvatosan lépésekben haladva ellenkező irányba hajtogatjuk. Most már szedhetjük is ki a magokat, amiket 










egy szűrőbe teszünk, hogy a leve lecsepeghessen. 



Ha mindegyikkel készen vagyunk, akkor megpucoljuk a narancsokat és a citromot. Mindegyikről jól leszedjük a fehér belső héjat is, mert az keserű.












Összerakjuk a lassú prést. Beállítjuk a gránátalma programot (ha van ilyen lehetőségünk, és kanalanként adagoljuk bele a magokat. 






Ha készen vagyunk, akkor átállítjuk a gépet és kifacsarjuk a citrusok levét is. 

Összekeverjük a kettőt.
A vizet és a szirupcukrot felmelegítjük addig, hogy a cukor elolvadjon teljesen. Ekkor hozzáöntjük a gyümölcslevet és ezzel is összemelegítjük. A habot leszedjük róla.







Kis üvegekbe töltjük a kész szörpöt. Lezárjuk és befőzőautomatában 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.




Tayberry - szedermálna

Tayberry szörp
Hozzávalók:
  • 50 dkg Tayberry (szedermálna)
  • 1 kg Koronás Szirupcukor
  • 7,5 dl víz

Elkészítés:
A vizet a szirupcukorral összemelegítjük, hogy a cukor feloldódjon. 

A tayberryt a lassú présen átengedjük, kinyerjük a levét. Hozzáadjuk a sziruphoz, és 5 percig főzzük. 

Ezt követően a kész levet üvegekbe adagoljuk. A lezárt üvegeket a befőzőautomatába tesszük és 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.



A mindegyik szörpnél maradt ki kevéske. 







A két maradékot egy üvegbe tettem bele, lezártam, párat fordítottam rajta, hogy összekeveredjen és ment a többihez az automatába, szintén 









80 fokon 20 percre.


…… és maradt egy kis kóstoló is a vegyesből





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése