Tavasszal,
amikor virágzott a meggy nagyon megörültem, hogy ebben az évben lesz bőven
meggyem, mert tavaly bizony elfagyott a késő tavaszi fagyos napokon.
Miután
bekötött a meggy, ezt véltem újfent tapasztalni, hogy bőven lesz dolgom a
meggyel, és örültem, mert teljesen kifogyott a meggy készletem a spájzból.
Sajnos az
időjárás közbe szólt. 4-5 hétig óriási mennyiségű esők voltak, majdnem minden
nap. Akkor már éreztem baj lesz minden gyümölccsel, mert ennyi eső nem tesz jót
nekik. Sajnos így is lett.
Összegereblyézett meggy |
A cseresznye fele rohadtan került a fa alá, a
meggynek 95%-a.
2,4 kg lett (magozott súlyban), amit menteni tudtam. Ez édes kevés, de nem tudok
mit tenni. Így mindenből egy kicsi lett belőle.
Került 30
dkg a rumos fazékba, a többit lecukrozva dolgoztam fel.
Így osztottam el a kevéske
meggyemet:
- 2 kg meggy magozva
- 1 kg cukor
- 1 ek citromsav
- ½ dl rum a szörphöz
Elkészítés:
Kimagozzuk
a meggyet. Magozottan kell 2 kg-nak lennie.
Beletesszük
a nagy tálba,
rátesszük a cukrot, citromsavat.
Addig
hagyjuk állni, amíg a cukor teljesen felolvad, közben többször megkeverjük úgy,
hogy ne törjenek össze a meggyszemek.
Miután a
cukor feloldódott, a meggyet üvegekbe rakjuk, a csavaros tetővel jól lezárjuk
és mehet a befőzőautomatába.
A rumos meggyhez egy fél literes üveget
raktam tele a cukrozott meggyből, szűrőkanállal, hogy ne sok lé kerüljön hozzá.
Mikor nyakig volt az üveg meggyel, felöntöttem 54%-os rummal, lezártam és kész
is van. Ezzel nincs más teendőnk, a cukor és a rum tartósítja a meggyet.
Rumos szörp:
A
visszamaradt levet leszűrjük, hozzáadjuk a rumot, jól elkeverjük.
Üvegekbe
töltjük, lezárjuk, és mehet a befőzőautomatába a meggyekhez.
80 fokon 30 percig dunsztoljuk.
Mikor
lejárt az automata kiszedjük, címkézzük és mehetnek a polcra.
A szörpöt és a cukrozott meggyet is használhatjuk
süteményekre, fagylaltra, joghurthoz, stb., és természetesen a szörpöt ásványvízzel hígítva fogyaszthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése