2019. június 10., hétfő

Petrezselymes újkrumpli



A natúr újkrumpli "befőtt" után, hozom a petrezselymes kész változatot, amit majd csak át kell melegíteni és kész is a köretünk a rántott húshoz vagy sült húshoz, stb.

Hozzávalók:

  • 1 kg újkrumpli
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4 tk só
  • kb. 1/2 dl kacsazsír vagy egyéb zsiradék
Elkészítés:
Ennél egyszerűbb dolog nincs is.





Megtisztítom a krumplit. Az újkrumpliról ledörzsöljük a vékony héját vagy késsel kaparjuk le.
Jól megmossuk, daraboljuk és lecsepegtetjük a vizet róla. 




Amíg a krumpli pihen, megmosunk egy csokor petrezselyemzöldet, késes aprítóban aprítjuk.









Rárakjuk a krumplira,











sózzuk,



és hozzáadjuk a kacsazsírt. 
Ha mondjuk sertészsírt használunk, azt olvasszuk meg, de ne forró legyen, mert csak úgy tudjuk egyenletesen elkeverni a krumplin.
Étolajat mellőzzük, mert avasodhat és megromlik az ételünk.









A készre kevert krumplit



Dunsztolás előtt











üvegekbe töltjük. Az üvegek alját ütögessük tenyerünkkel, hogy tömörüljön  és meg is nyomkodhatjuk, hogy minél jobban kihasználjuk a helyet az üvegekben.

A megtöltött üvegekre elosztjuk a maradék zsírt a tálból, majd lezárjuk az üvegeket.








Befőzőautomatába tesszük.
Minden üveget leterhelünk, hogy dunsztolás közben véletlenül se boruljon el és ne lebegjen a vízen, mert akkor nem lesz jó és megromolhat.




A terhelést úgy csinálom, hogy üvegeket megtöltök vízzel és a krumplis üvegek tetejére helyezem. Ezekre nem kell tetőt tenni.
Feltöltöm az automatát vízzel, löttyintek egy kis ecetet bele. Ez azért kell, hogy sem az üvegek, sem a befőzőautomata ne fehéredjen, vízkövesedjen ki.

100 fokon 90 percig dunsztolom.


1 megjegyzés: