Hogyan készül a befőzőautomatában a
lekvár?
Alulra a
befőzőbe tenni kell 9-10 liter vizet.
Ráhelyezzük a lekvárfőző edényt. Az edény nem ér a vízbe, tehát nem
főzni fogjuk a lekvárt, hanem gőzölni!
Max. 6 kg
gyümölcs mehet bele egyszerre. Tető nem kell rá!
A
befőzőautomatát az Entsaften-re kell állítani (legutolsó), hogy folyamatosan
forrjon a víz a lekvár alatt. Az időkapcsolót pedig a Dauerbetrieb-re kell
állítani. Ezt úgy tudod, ha visszafelé tekered a kapcsolót. Így az időt nem
méri, azt nekünk kell figyelni.
1 óra múlva |
Baracknak
kb. 3 óra kell így.
A víz is
kb. ennyi időre elég az automatában.
2 óra múlva hozzáadjuk a cukrot |
3 kg
barackhoz én így 1,5 kg cukrot tettem most, 2 tk. citromsavat, és 3 cs.
vaníliás cukrot.
A cukrot és
a többi hozzávalót, az utolsó órában adjuk hozzá (nálam 2 óra letelte volt ez),
előtte én botmixerrel át szoktam dolgozni, mert a „sima” lekvárt eszi meg csak
ez a finnyás banda. =D
Elkészült |
Mikor
lejárt a 3 óra, üvegezem, zárom, és mennek az automatába dunsztolásra, ami 95
fok és 30 perc.
Ezután
irány a polc.
Keverni a
lekvárt csak akkor kell, amikor hozzáadom a cukrot.
Elvileg
kilónként 1 órát kell gőzölni a gyümiket, de ez függhet a gyümölcs
víztartalmától.
Meggynél és
a lédúsabb gyümölcsöknél lehet hosszabb is a főzési idő.
Amennyiben
3 óránál tovább kell gőzölni a lekvárunkat, akkor mindenképpen meg kell nézni
az automatában a vizet, mert szükség lehet annak pótlására. Amennyiben
pótolnunk kell, feltétlenül forró vízzel tegyük azt.
Aki pedig
sűrűbb lekvárt szeretne, az tehet a vége felé hozzá pektint vagy dzsemfixet is.
Ezt előre döntsük el, mert akkor ezeket cukorral elkeverve kell a lekvárhoz
adni, tehát hagynunk kell egy 15-20 dkg cukrot a végére. Ez esetben viszont nem
kell már kidunsztolni a lekvárt.
Én most nem
tettem egyiket sem hozzá, de fogok úgy is készíteni.
Mivel beteg
a barackfánk, így amennyi lekvárt bírok, annyit teszek el ebben az évben, mert
ősszel kivágjuk. Már van két kisebb fajta fa utánpótlásnak.
Megjegyzés: A gőzölés végén érdemes
kocsonyásodási próbát végezni. Egy kicsit kiteszünk a lekvárból egy porcelán tányérra,
és meglátjuk, hogy mennyire sűrűsödik, ahogy kihűl. Ha még nem tökéletes, akkor
főzzük még tovább.
Kóstoló is maradt. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése