Hozzávalók:
- 1 marék málna
- 2 db kapor ernyős virág
- 4-5 szem egész bors
- fél mokkáskanál mustármag
- kb. 0,5 l almaecet
- 1 db 0,5 l-es széles szájú szörpös üveg, csavaros tetővel
Elkészítés:
A kapor
ernyős virágát leöblítjük. Középső és gyűrűs ujjunk közé fogjuk a kis szárát,
úgy, hogy a virág a tenyerünkben legyen. Közéje rakjuk fele málnát.
Másik
kezünkkel összefogjuk a kaporvirágot középen úgy, hogy ne tudjon széjjel
csúszni, és a málnaszemek ott maradjanak közötte.
Beleszórjuk
az egész borsot és a mustármagot.
Felöntjük
az almaecettel, lezárjuk, és érleljük a hűvös spájzban.
Két hét
múlva már használható is.
Felhasználása:
- A málnaecet például a salátákban a legjobb, de egy kis fantáziával rendkívüli fogásokat tehetünk vele pikánssá.
- A zöldségek közül különösen a cékla, a fejes saláta, a paradicsom, a paradicsompaprika, a rebarbara, a sárgarépa, a sütőtök alkot vele kellemes párost.
- A gyümölcsök közül pedig az alma, az eper, a görög-és sárgadinnye, a grapefruit, a narancs, a málna, a meggy, a ribiszke, a szeder, a szilva és a szőlő.
- A húsok érdekesen viszonyulnak a málnaecethez, mivel a máj éppen olyan jóízű lesz tőle, mint a csirkemell vagy a vadhús.
- A sajtok közül a rokfortokkal jól harmonizál.
A
málnaecetet sokféleképpen lehet felhasználni. Először is, kiváló salátaöntet
önmagában is, de az öntetek részeként is felhasználható.
Ez azonban nem minden:
- Pácolható benne hal, disznó- és csirkehús.
- Ízesíthetőek vele a gyümölcssaláták.
- Felhasználható habos süteményekben és sörbetekben.
- Finom a vaníliás krémben és a Pana Cottában.
- Készíthető belőle mártás és szósz.
- Ízesíthetőek vele a gyümölcsök.
- "Szórható" a palacsinta és lágy, érett sajtok tetejére.
- Fogyasztható sajttortával.
- Feldobja mindenféle sütemény ízét.
- Felfrissítő ital készíthető belőle.
3 óra elteltével már nagyon szép színe van a málnaecetnek. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése