Az
elfogyasztott görögdinnye héj részéből készül. Miután megettük a dinnyét, a
megmaradt héjat általában ki szoktuk dobni. Viszont a fehér részből és az azon
maradt kis piros dinnyehúsból nagyon finom savanyúság készíthető. Ma én is ezt
készítettem.
Hozzávalók:
- 550 ml-es üvegekhez adom meg az adagokat
- görögdinnyehéj
- savanyúság alaplé
- 1 tk mustármag
- 1 csipet zeller mag (opcionális)
- 1 csipet görögszéna mag (opcionális)
- 5-6 szem egész bors
- 1 db kisebb babérlevél
- 3 szem koriander mag
Elkészítés:
A dinnye
zöld héját lepucoljuk, arra nem lesz szükségünk, az mehet a komposztra vagy a
kukába.
A fehér
részt feldaraboljuk.
A
fűszereket az üvegekbe rakjuk. Megtöltjük az üvegeket a darabolt dinnyehéjjal,
ahogy bírjuk, tömörítjük, de össze ne nyomjuk azért a dinnyedarabokat.
Dunsztolás előtt |
Felöntjük a
savanyúság lével. Lezárjuk az üvegeket és befőzőautomatában 85 fokon 25 percig
dunsztoljuk.
Mikor
lejárt az automata azonnal kiszedjük és kész.
Alaplé
Hozzávalók:
10 bögre
víz
1,5 bögre
10%-os ecet
2 bögre
cukor
10 dkg jód
mentes só
Elkészítés:
A
hozzávalókat hidegen összekeverjük és kész is van.
Mivel nem fogyott el a közel 6 kg-os dinnye, így karalábévájóval kiszedtem a gyümölcsöt egy vákuumos edénybe.
Lezártam, vákuumoztam és betettem a hűtőbe későbbi fogyasztásra. Így egyszerre fel tudtam dolgozni a héjat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése