Dunsztolás után címkézés és irány a polc |
Valahogy én
gyerekkoromban nem rajongtam a mustért. Megittam ugyan, de nem estem
túlzásokba. A borszőlőből a must nekem savanykásnak bizonyult mindig. De
megittuk szüretkor, mert úgy illett.
Nekem nincs
már a kertben borszőlő, csak csemege.
Így ma
leszüreteltem az utolsó 1 tőke fehér
csemegeszőlőt. Ettünk belőle a kislánnyal, a többit pedig megmostam,
leszemeztem, és a lassú préssel kinyertem a mustot.
Nekem olyan
présem van, amin több program található, többek között gránátalma program. Így
a szőlőt és az apró magvasokat ezen tudom szépen kipréselni.
1 liter mustom lett, amit kis 3 dl-es üvegekbe öntöttem, persze
előtte megkóstoltam, hogy igényel-e cukrot vagy sem.
Nem kellett
hozzá cukor, mert olyan édes, mint a méz.
Így hát
lett 3 db 3 dl-es üveggel, ami kimaradt 1 dl, azt pedig a kislány megkóstolta,
amit meghagyott pedig megittam én. Azt hiszem, hogy jövőre több is lesz mustként elrakva, mert így a csemege must ízlik nekem is.
Lezártam az
üvegeket és mentek a befőzőautomatába 95
fokra és 30 percre.
Elvileg elegendő a 85 fok 30 perc is, de 1 üveg paradicsomlét is ki
kellett dunsztolnom.
Dunsztolás előtt |
Ilyen
esetben mindig a magasabb hőfokot választom a dunsztoláshoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése