Ma mentést
végeztem a balkonkertben.
A nagy
ládában levő paradicsomok, és az egyik kicsiben levők, lisztharmatosak lettek,
de nagyon, így le kellett szednem a félérett és a zöldparadicsomokat is.
A
féléretteket hagyom még utó érni, a zöldeket feldolgoztam savanyúságnak.
Hozzávalók:
- zöldparadicsom
- csilipaprika, ha szereted az erőset
- alaplé
500 ml-es üvegenként:
- 4-5 szem egész bors
- 4-5 szem koriandermag
- késhegynyi zellermag
- csipetnyi görögszénamag
- kis darabka babérlevél
- 1 tk mustármag
Elkészítés:
A
zöldparadicsomot jól megmossuk és mérettől függően 4 vagy 2 felé vágjuk.
Belerakjuk
az üvegekbe. Úgy tömörítsük az üvegben, hogy az alját a tenyerünkkel ütögetjük.
Beletesszük
a csili paprikát. Én csak két üveghez tettem.
A kimaradt
zöldparadicsomhoz tettem mini uborkákat és egy nagyobbat karikára szelve és
zárásnak egy cseresznyepaprikát félbevágva.
Belerakjuk
a fűszereket is. Ezt akár előre az üveg aljába is rakhatjuk, végül is mindegy
mikor kerül az üvegbe. Felöntjük az alaplével.
Lezárjuk az üvegeket és 90 fokon 30 percig dunsztoljuk. Mikor
az automata lejárt, azonnal kiszedjük a kész savanyúságot. Címkézzük, és a
helyükre rakjuk.
Alaplé
Hozzávalók:
10 bögre
víz
1,5 bögre
10%-os ecet
2 bögre
cukor
10 dkg jód
mentes só
Elkészítés:
A
hozzávalókat hidegen összekeverjük és kész is van.
Mindig
előre elkészítek egy adagot, és egy nagy befőttesüvegben tartom. Mikor kell,
akkor használok belőle.
Bögre: 250 ml-es
Bögre: 250 ml-es
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése