Hozzávalók:
- 180 ml víz
- 100 g cukor
- 60 ml almaecet
- 3 g só
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db piros csilipaprika
- 9 g étkezési keményítő
- 2 ek víz
Befőttes üveg: egy kb. 500 ml-es, vagy kicsi
üvegek, amikben elosztjuk a kész szószt
Elkészítés:
Feltesszük a
vizet a sóval, cukorral egy lábasban a tűzhelyre. Közben felaprítjuk a
fokhagymát és a csilit. Ezt én a Tupperos aprítómban csináltam meg, hogy ne
kelljen kézzel hozzáérnem a csilihez. Mikor jól forrt az oldat, hozzáadtam az
aprított csilis fokhagymát. Zubogva forraltam 3 percig együtt.
Közben a 2
kanál vízzel csomómentesre kevertem a keményítőt.
A zubogva
forró szósz alaphoz csorgattam a keményítőt, miközben állandóan kevertem a
szószt.
1-3 percig
együtt forraljuk, vagy addig, amíg számunkra megfelelő sűrűséget eléri a csili
szószunk.
Forrón egy
nagyobb üvegbe vagy több kisebbe tesszük.
Elméletileg
lezárás után hűtőben tárolhatjuk és frissen fogyaszthatjuk is a kész szószt.
Én most
forrón kicsi üvegekbe raktam. Mikor megtöltöttem egy-egy üveget, azonnal
lezártam és fejre állítottam.
Mikor minden üveg megtelt, és az utolsó is
legalább 5 percig fejen volt, betettem egy hűtőtáskába, amiben még több rétegű
konyharuhába is becsomagoltam, majd bezártam a hűtőtáskát.
Itt dunsztolódnak
addig, amíg teljesen kihűlnek.
Így,
eltehető a kamrapolcra, és mikor kell, megkezdünk egyet és elfogyasztjuk. Kis
üveg elvileg elfogy egyszerre, ha mégsem, akkor további fogyasztásig már
hűtőben tartjuk.
FONTOS, hogy az üvegekbe forrón kerüljön,
és azonnal zárjuk, állítsuk fejre és hagyjuk lassan kihűlni. Amíg egy-egy
üveget kezelünk, a maradék szósz a meleg tűzhelyen, tűzhely lapon legyen a
lábasban, hogy ne tudjon hűlni. Így eláll sokáig.
Forrás,
ahol ezt a receptet találtam és téliesítettem:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése