2019. október 9., szerda

Eperbefőtt xilit-tel



Hozzávalók:
  • kb. 50 dkg eper
  • 2 db 2 dl-es üveg
  • üvegenként 2 tk xilit
  • üvegenként 1 karika citrom (méhviasszal kezelt, ugyanis ennek a héja emberi fogyasztásra alkalmas)
  • tisztított víz

Elkészítés:
Az epret jól megmossuk, leszárítjuk, majd kicsumázzuk.
Tisztára mosott üvegekbe rakjuk, közéje vagy oldalához kerül a citrom karika.
Mikor megtelt az üveg, a tetejükre 2-2 tk. xilit-et teszünk, felöntjük vízzel és jól lezárjuk.

Befőzőautomatában 75 fokon 25 percig dunsztoljuk.


Ha nincs befőzőautomatád:
  1. Végy, egy akkora fazekat, amibe az üvegek beleférnek.
  2. Állítsd bele az eperrel töltött üvegeket. 
  3. Töltsd fel a fazekat vízzel úgy, hogy a befőttes üvegek nyakáig érjen a víz, a tetők ne kerüljenek víz alá.
  4. Tedd fel a tűzhelyre és kezd el melegíteni. Nem forrald, csak gyöngyözted a vizet a fazékban, és gyöngyöznie kell az üvegekben is.
  5. Innentől kezdve 25 percig melegítjük a befőttet.
  6. Ezután lezárjuk a tűzhelyet és ebben a vízben hagyjuk kihűlni teljesen a befőttünket.

Mikor kihűlt mehet a helyére, a polcra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése