2019. október 9., szerda

Citromszörp mézzel




Hozzávalók:
  • 1,5 kg citrom (kb. 12 db)
  • 1 l víz
  • 40 dkg méz - ez lehet bármilyen méz, akác, virág, repce, facélia, de még napraforgó is

Elkészítés:

A citromokat megmossuk, és ha kezeletlen vagy méhviasszal kezelt, akkor a héját lereszeljük, megszárítjuk vagy cukorral váltakozva kis üvegekbe rakjuk. Süteményekbe, fagyiba, stb. használhatjuk.







A fehér héjat a narancshámozóval leszedjük.






A megpucolt citromokat a lassú préssel vagy gyümölcscentrifugával kipréseljük.
Ha gyümölcscentrifugával készül, akkor párszor kipörgetjük a rostos visszamaradt részt, hogy minél jobban kiadja a levet. Ezután még a rostokat beletesszük egy szűrőbe, és hagyjuk csepegni is. 
Lassú présnél ez kihagyható. Most nekem 1 liter lé lett a citromokból a lassú préssel.






A vizet felfőzzük a mézzel, egy citrom leszelt héjával, hagyjuk teljesen kihűlni.






Amikor a szirupunk hideg, belekeverjük a citromok levét.  
Ezt így beletölthetjük üvegekbe már, de aki nem szereti, ha nagyon rostos a szörp, az szűrje át egy leves szűrőn, így a rost nagy része, a szűrőben marad.




Most én is átszűrtem. A szűrőben maradt rostot kis üvegbe tettem, jó lesz majd joghurtot ízesíteni.









A megtöltött, lezárt üvegeket befőzőautomatában 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése