Hozzávalók:
- 1,5 kg citrom (kb. 12 db)
- 1 l víz
- 40 dkg méz - ez lehet bármilyen méz, akác, virág, repce, facélia, de még napraforgó is
Elkészítés:
A
citromokat megmossuk, és ha kezeletlen vagy méhviasszal kezelt, akkor a héját
lereszeljük, megszárítjuk vagy cukorral váltakozva kis üvegekbe rakjuk.
Süteményekbe, fagyiba, stb. használhatjuk.
A fehér
héjat a narancshámozóval leszedjük.
A megpucolt
citromokat a lassú préssel vagy gyümölcscentrifugával kipréseljük.
Ha gyümölcscentrifugával
készül, akkor párszor kipörgetjük a rostos visszamaradt részt, hogy minél
jobban kiadja a levet. Ezután még a rostokat beletesszük egy szűrőbe, és
hagyjuk csepegni is.
Lassú présnél ez kihagyható. Most nekem 1 liter lé lett a citromokból a lassú préssel.
A vizet
felfőzzük a mézzel, egy citrom leszelt héjával, hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a
szirupunk hideg, belekeverjük a citromok levét.
Ezt így
beletölthetjük üvegekbe már, de aki nem szereti, ha nagyon rostos a szörp, az
szűrje át egy leves szűrőn, így a rost nagy része, a szűrőben marad.
Most én is
átszűrtem. A szűrőben maradt rostot kis üvegbe tettem, jó lesz majd joghurtot
ízesíteni.
A
megtöltött, lezárt üvegeket befőzőautomatában 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése