2020. május 23., szombat

Bodzavirág szörp eperrel a téli hónapokra




Hozzávalók:
  • 3 kg cukor
  • 3.5 liter víz a bodza áztatásához
  • 50 dkg eper
  • 1 lime kifacsart leve
  • 2 citrom kifacsart leve
  • 5 dl víz (az eper turmixolásához)
  • 30 db bodzavirág
  • 6 szál menta (ág)
  • 1 csokor citromfű (6 ág)
  • 1 csapott evőkanál citromsav

Elkészítés:
A szokásos hidegen érlelt módszert alkalmazva készült. (Hagyományos szörp, amely 1:6-1:7 arányban hígítható szódával, ásványvízzel).
Három nappal ezelőtt 3.5 liter vízbe belefacsartam a két citrom és a lime levét, beletettem egy csapott evőkanálnyi citromsavat és feloldottam benne 3 kg cukrot.
Közben a megmosott megtisztított epret a 0.5 liter vízzel összeturmixoltam.
A menta és a citromfű ágakat fűszerollóval összevágtam.
Egy 8 literes fazékban beletettem kb. 30 db bodzavirágot és rámértem a szirupot, beletettem az össze turmixolt epret és az összeaprított mentát, citromfüvet.
Az edényt lefedve hűvös helyre állítottam, naponta kétszer-háromszor megkavartam.
A harmadik napon csírátlanított üvegekbe szűrtem a szörpöt, majd 80 fokon 20 percig automatáztam.

Recept és fotó: Maczák Sándor és neje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése