2021. augusztus 6., péntek

Paradicsom variációk

 


Sárga és piros paradicsomlé.

A recept egyszerű. 






Kinyertem a leveket 












lassú préssel, 







üvegeztem, 







kupakoztam és 





befőző automatában 95 fokon 30 percig dunsztoltam.







Került üvegbe egész koktélparadicsom is, amihez tettem zellerlevelet és bazsalikom levelet. A kirepedt paradicsomokat elvágtam és csak úgy minden nélkül ment üvegbe. Szintén 95 fokon 15 percig dunsztoltam most.


Üvegben eltett (koktél) paradicsom

Hozzávalók:

piros vagy sárga (koktél)paradicsom,

jódmentes só,

zellerlevél (vagy bármilyen más zöld fűszer pl. bazsalikom),

víz

Elkészítés:

Az ép, érett paradicsomokat jól megmossuk, majd üvegekbe rakjuk úgy, hogy közben 1-2 fűszer növénykéket is beleteszünk.



7,2 dl-es üvegbe 1,5 teáskanál sót teszünk, majd fölöntjük tiszta vízzel, és lezárjuk az üvegeket. Normál paradicsommal is készíthetjük, de az csak kemény húsú lehet, léparadicsom nem jó hozzá.

Befőző automatában 100 fokon 15 percig dunsztoljuk. Én most betettem a léhez és 95 fokon dunsztoltam, 15 perc letelte után kiszedtem.

Címkézzük és mehet a polcra. Felbontás után hűtőben tároljuk!

….. vagy:

Egy nagyobb edénybe (amibe belefér az összes üveg) több rétegű papírt helyezünk, beletesszük az üvegeket, és az üvegek nyakáig felöntjük hideg vízzel. Az edényt tűzhelyre tesszük, majd miután az üvegekben a víz fölforrt (apró buborékok emelkednek a fedele felé), 15-20 percig hagyjuk még dunsztolódni.

A vízben hagyhatjuk kihűlni, majd megtöröljük, címkézzük, és mehet a kamrába.

Levesekbe, szószokba, bármibe használhatjuk.

….. vagy:

Dunsztolni úgy is lehet, hogy az üvegeket bepakoljuk a hideg sütőbe, majd a sütőt bekapcsoljuk 100-120 fokra. A forrástól számítva szintén 15-20 percig dunsztoljuk, és a sütőben hagyjuk kihűlni. (nem próbáltam)

A hibás kis paradicsomokat feldaraboltam és üvegbe raktam. Semmi nem került hozzá, csak natúrban került az automatába. Jó lesz lecsóhoz vagy pörkölthöz vagy ha bográcsozunk ott is az ételhez kerülhet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése