Adott volt
1,5 kg málna, amiből ez a mennyiségű szörp készült.
Van nekem egy
szuper csigás lassú gyümölcs/zöldség présem.
A málnát ezen
átpréseltem, így egy sűrű rostokban gazdag mag nélküli lé jött le. Minél kisebb
a lassú prés fordulat száma, annál sűrűbb a kinyert lé.
Az 1,5 kg
málnából nekem 1,2 liter lé lett. Ehhez adtam 9 dl vizet és 1,6 kg cukrot.
Ezután addig melegítem a szörpöt, amíg a cukor elolvad és kidobja a habot, amit
teaszűrővel leszedegetek róla. Mikor már nincs hab, belecsavarom egy fél
citromnak a levét, elkeverem, üvegekbe töltöm a kész szörpit.
Lezárom az
üvegeket és berakom a befőzőautomatába és 85 fokon 30 percig dunsztolom. Miután
kikapcsol az automata, kiszedem az üvegeket, letörölgetem és címkézem, majd
irány a kamrapolc.
Évekig
elállna, ha nem fogyna el télen.
Tudom nem
mindenkinek van lassú prése és automatája, de érdemes beszerezni. Nekem ez a
prés már évek óta megvan. Nyúzom eleget és már rég visszatermelte az a pénzt,
amit bele fektettem. Préseltem rajta már mindent. Céklát, répát, almát, sárga
és őszibarackot, szőlőt, fűszernövényeket stb.
Imádom, mert nem csak befőzéskor tudom kihasználni, hanem bármikor, ha
friss gyümölcs vagy zöldséglét szeretnék készíteni.
Mióta megvan
a málna, eper, apró magvas gyümölcsökből magmentes lekvárt tudom készíteni.
Tehát ennyi
csak a titok. Nem kell passzírozgatnom vászonzsákkal csepegtetnem stb.
A régi
módszerekkel sokkal több a kidobandó rész, mint a lassú préssel, nem mindegy
tehát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése