2024. június 12., szerda

Málnaszörp

 

Adott volt 1,5 kg málna, amiből ez a mennyiségű szörp készült.

Van nekem egy szuper csigás lassú gyümölcs/zöldség présem.

A málnát ezen átpréseltem, így egy sűrű rostokban gazdag mag nélküli lé jött le. Minél kisebb a lassú prés fordulat száma, annál sűrűbb a kinyert lé.

Az 1,5 kg málnából nekem 1,2 liter lé lett. Ehhez adtam 9 dl vizet és 1,6 kg cukrot. Ezután addig melegítem a szörpöt, amíg a cukor elolvad és kidobja a habot, amit teaszűrővel leszedegetek róla. Mikor már nincs hab, belecsavarom egy fél citromnak a levét, elkeverem, üvegekbe töltöm a kész szörpit.

Lezárom az üvegeket és berakom a befőzőautomatába és 85 fokon 30 percig dunsztolom. Miután kikapcsol az automata, kiszedem az üvegeket, letörölgetem és címkézem, majd irány a kamrapolc.

Évekig elállna, ha nem fogyna el télen.

Tudom nem mindenkinek van lassú prése és automatája, de érdemes beszerezni. Nekem ez a prés már évek óta megvan. Nyúzom eleget és már rég visszatermelte az a pénzt, amit bele fektettem. Préseltem rajta már mindent. Céklát, répát, almát, sárga és őszibarackot, szőlőt, fűszernövényeket stb.  Imádom, mert nem csak befőzéskor tudom kihasználni, hanem bármikor, ha friss gyümölcs vagy zöldséglét szeretnék készíteni.

Mióta megvan a málna, eper, apró magvas gyümölcsökből magmentes lekvárt tudom készíteni.

Tehát ennyi csak a titok. Nem kell passzírozgatnom vászonzsákkal csepegtetnem stb.

A régi módszerekkel sokkal több a kidobandó rész, mint a lassú préssel, nem mindegy tehát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése