Hozzávalók:
- 2 kg kelbimbó félbevágva
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 kicsi fej vöröshagyma vékonyra szelve
- pici darab babérlevél üvegenként
- csipetnyi zellermag üvegenként (opcionális)
- csipetnyi görögszénamag üvegenként (opcionális)
- csipetnyi koriandermag üvegenként
- csipetnyi mustármag üvegenként
- 4-5 szem színes vagy fekete egész bors üvegenként
- csipetnyi egész kömény üvegenként
- csipetnyi citromsav üvegenként
- savanyúság alaplé, amit almaecettel vagy balzsamecettel variálunk meg
- kb. 9 db 3,3 dl-es befőttes üveg
Elkészítés:
Először az
alaplét készítjük el, hogy legyen ideje elolvadni a sónak és a cukornak. Savanyúság alaplé
Hozzávalók:
- 5 bögre víz
- 1 bögre ecet, melyből ¾ bögre almaecet és ¼ bögre 10%-os ecet
- 1 bögre cukor
- 5 dkg jód mentes só
Elkészítés:
A hozzávalókat hidegen összekeverjük és kész is van.
Ebből a mennyiségből marad, tehát ezt lehet felezni vagy egy dunsztosüvegbe tölteni a maradékot, és bármilyen savanyúsághoz használható később.
A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk és félbevágjuk.
Az üvegeket és a tetőket jól elmossuk, lecsepegtetjük.
A fűszereket, hagymákat az üvegek aljába tesszük.
A felezett kelbimbókkal megtöltjük az üvegeket. Óvatosan nyomkodjuk bele.
Mikor megtöltöttük az összes üveget, felöntjük az alaplével.
A lezárt üvegeket a befőző automatába tesszük.
85 fokon 25 percig dunsztoljuk, mint a többi savanyúságot.
Mikor kikapcsolt az automata azonnal kiszedjük. Címkézzük és mehetnek a helyükre.
Ez nagyon izgalmasan hangzik. El is mentettem magamnak. Köszönöm! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy elnyerte a tetszésedet. Mi nagyon szeretjük.
Törlés