2018. szeptember 23., vasárnap

Fűszeres savanyított kelbimbó



Hozzávalók:
  • 2 kg kelbimbó félbevágva
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 kicsi fej vöröshagyma vékonyra szelve
  • pici darab babérlevél üvegenként
  • csipetnyi zellermag üvegenként (opcionális)
  • csipetnyi görögszénamag üvegenként (opcionális)
  • csipetnyi koriandermag üvegenként
  • csipetnyi mustármag üvegenként
  • 4-5 szem színes vagy fekete egész bors üvegenként
  • csipetnyi egész kömény üvegenként
  • csipetnyi citromsav üvegenként
  • savanyúság alaplé, amit almaecettel vagy balzsamecettel variálunk meg
  • kb. 9 db 3,3 dl-es befőttes üveg


Elkészítés:
Először az alaplét készítjük el, hogy legyen ideje elolvadni a sónak és a cukornak.Savanyúság alaplé

Hozzávalók:
  • 5 bögre víz
  • 1 bögre ecet, melyből ¾ bögre almaecet és ¼ bögre 10%-os ecet
  • 1 bögre cukor
  • 5 dkg jód mentes só

Elkészítés:

A hozzávalókat hidegen összekeverjük és kész is van.
Ebből a mennyiségből marad, tehát ezt lehet felezni vagy egy dunsztosüvegbe tölteni a maradékot, és bármilyen savanyúsághoz használható később.


A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk és félbevágjuk.
Az üvegeket és a tetőket jól elmossuk, lecsepegtetjük.

A fűszereket, hagymákat az üvegek aljába tesszük.
A felezett kelbimbókkal megtöltjük az üvegeket. Óvatosan nyomkodjuk bele.
Mikor megtöltöttük az összes üveget, felöntjük az alaplével.
A lezárt üvegeket a befőző automatába tesszük.

85 fokon 25 percig dunsztoljuk, mint a többi savanyúságot.

Mikor kikapcsolt az automata azonnal kiszedjük. Címkézzük és mehetnek a helyükre.



2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon izgalmasan hangzik. El is mentettem magamnak. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet. Mi nagyon szeretjük.

      Törlés