2018. szeptember 23., vasárnap

Házi joghurt befőzőautomatában

Ha nincs joghurtkészítő géped, de van befőzőautomatád! Éjszakai huncutságunk-Házi joghurt készítése kecsketejből.

Ebben megint nincs semmiféle bonyolultság, hiszen a joghurtkészítés az emberiség történetében legalább 10 000 éves múltra vezethető vissza.
De ha már van befőzőautomatánk, ami egyébként éjszaka amúgy is kihasználatlan, akkor miért ne tennénk egy próbát? 

A lényege a következő:
Végy nagyobb mennyiségű zsíros házi tejet, esetünkben 2 liter. A kecsketej nagyon jó erre a célra, de a tehéntej is kiváló. Forrald fel! (Én saját felelősségemre ezt soha nem teszem, már évtizedek óta). Ha felforraltad, akkor hűtsd vissza kb 35-38 C°-ra. 

Szerezz be joghurt oltóanyagot, de ha nem sikerül, akkor vegyél a boltban eredeti élőflórás joghurtot, amit érdemes 1-2 órával előbb a hűtőből kivenni, hogy ne legyen hideg. (Én is bolti joghurtot használtam oltóanyagként). 

Moss el és csírátlaníts ki 10-11 darab 200-220 ml-es befőttes üveget lapkával együtt. 

Tegyél minden üvegbe egy jó púpos kiskanálnyit az élőflórás joghurtból és egy csipetnyi cukrot. A cukor el is hagyható, de elősegíti a joghurtkészítés folyamatát. Majd oszd el az üvegekben a házi tejet. 

Lapkával zárd le őket, majd szépen pakold bele a befőzőautomatába, aminek az időkapcsolóját végtelenre állítod, a hőfok-szabályzóját pedig 35-36 C°-ra. 

A gép éjszaka dolgozik. Ha mindezt este hét-nyolc óra magasságában kivitelezed, akkor reggel 7-8 óra magasságában az asztalodon lesz a boltinál ezerszer krémesebb és finomabb natúr házi joghurtod, amit hűtőszekrényben 2-3 hétig tárolhatsz. (Persze erre soha nem lesz szükség, mert garantáltan hamarabb el fog fogyni! 

Az utolsó üveg joghurtot pedig ne edd meg, mert az fogja képezni a következő adag joghurtodnak az oltóanyagát!  

A dolgok anyagi vonzatára nem térnék ki, de egyszerűen kiszámítható, hogy nem csak finom és egészséges joghurthoz jutsz így, hanem lényegesen olcsóbbhoz is! 


Amit tudni kell és nagyon fontos, hogy olyanok is készíthetnek maguknak laktózmentes tejből így joghurtot, akiknél a hagyományos tej panaszokat okoz. És bizony a bolti árak töredékéért!

Forrás: Maczák Sándor és neje receptje és fotója




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése