2018. szeptember 23., vasárnap

Pektin házilag, tartósítószer nélkül




A zselésítők pektin nevű növényi kocsonyát tartalmaznak, de tartalmazhatnak tartósítószert is.
Ezt a pektint magunk is elő tudjuk állítani, ráadásul olyasmiből, amit egyébként kidobnánk.
Az alma és a birs tartalmaz nagy mennyiségű pektint, ezeket tudjuk felhasználni. Nyugodtan vegyük hozzá a féléretten lehullott gyümölcsöt is, mert az éretlen több pektint tartalmaz, mint az érett.


Rakjuk egy nagy fazékba a befőzéskor, rétes készítéskor lehámozott héjat, kivágott magházat. Vágjuk nagyobb kockákra az éretlen almát, birset és azt is adjuk hozzá. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és erős lángon főzzük 45 percig. A szétfőtt almát szűrjük le és textilbe téve csöpögtessük fél – egy napig.
Az így kapott levet forraljuk fel és főzzük be a felére. Hideg tányérra csepegtetve ellenőrizzük, hogy elég sűrű-e már.


Ha a csepp hamar megkocsonyásodik, jó is.  További forralással ugyan sűríthetjük még, de karamellizálódni kezd, és megváltozik az íze.
Mint a lekvárt, töltsük ki üvegekbe és zárjuk le, majd hagyjuk száraz dunsztban kihűlni vagy 85 fokon 30 percig dunsztoljuk ki a befőző automatánkban.
Használhatjuk alacsony pektintartalmú gyümölcsökből főzött lekvárba, tortazselének, krémek sűrítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése