Hozzávalók:
- 6 literes tálnyi citromfű és menta vegyesen
- 4 liter víz
- 3 citrom
- 1-1,5 kg cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A
citromfüvet és a mentát többször váltott hideg vízben lemossuk. Ha nem nagyon
szennyezett, elég folyóvíz alatt mosni. Vastag szárairól leszedjük a leveleket,
de szárastól is készíthetjük.
Egy tálba
tesszük a citromfüvet, mentát, majd a felforralt vízzel leöntjük.
A citromokat
kifacsarjuk, a lét betesszük a hűtőbe, a sárga héjat pedig a levelekhez adjuk.
24 órát
áztatjuk a citromfüvet.
Másnap
leszűrjük, hozzáadjuk a kifacsart citromlevet és a cukrot.
Addig
kevergetjük, míg a cukor teljesen felolvad.
Jól
kimosott üvegekbe töltjük a szörpöt. Csavaros tetejükkel lezárjuk az üvegeket,
majd dunsztoljuk.
A csavaros tető alá nem
szabad sem celofánt sem Folpackot tenni, ugyanis azok gyűrődhetnek és nem zár
jól a tető, így vákuum sem tud keletkezni, ami pedig elengedhetetlen a tartósítószer
mentes befőzésnél!!
Ha úgy
látjuk, hogy nem zár a csavaros tetőnk rendesen, akkor inkább vegyünk újat!!
A
dunsztolást a Weninger befőző automatában végeztem el.
80 fokon 20
percig dunsztoltam a szörpöt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése