Hozzávalók:
- cseresznye tetszés szerinti mennyiségben
- 1 rész víz (pl. 0,5 l)
- 1 rész vörösbor ecet (pl. 0,5 l)
- literenként 50 dkg cukor
- pár szem egész bors
- literenként 1 kávéskanál só
Elkészítés:
A
cseresznyét megmossuk, szárát óvatosan kiszedjük. Jól lecsepegtetjük, és kis
üvegekbe rakjuk.
Az ecetet a
vízzel, cukorral, sóval jól elkeverjük.
Az üvegben
levő cseresznyére 2-2 szem egész borsot teszünk.
Felöntjük a
lével az üvegeket, úgy, hogy a nyakáig érjen csak a lé, mert a cukor és a
cseresznye is enged még levet.
Lezárjuk az
üvegeket és a befőző automatában 80 fokon 30 percig dunsztoljuk.
Ha nincs
automatád:
A vizet az
ecettel, cukorral, sóval, borssal jól összeforraljuk, közben a habot leszedjük.
Addig forraljuk, amíg habzik és szépen leszedjük róla.
A kész
ecetes levet hagyjuk kihűlni.
Mikor
teljesen kihűlt, ráöntjük a cseresznyére. Lezárjuk az üvegeket és kidunsztoljuk
fazékban. Gyöngyözni kell az üvegekben a lének 15 percig. Majd kiszedjük és
hagyjuk kihűlni az ecetes cseresznyénket.
Címkézzük
és mehetnek a spájzba.
Sült
húsokhoz, grill ételekhez fogyasztjuk vagy akár darás tésztához. De magában is
nagyon finom.
Ecetben
tehetünk el még meggyet, sárga és őszibarackot, ribizlit, körtét, sárgadinnyét,
birsalmát, szilvát, sárgadinnye héját, stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése