2019. április 12., péntek

Egy kis info


Egy kis információ a receptekhez.

A receptek hozzávalóit 720 ml-es befőttes üveghez adom meg. Ha ettől eltérek valamiért, azt mindig jelezni fogom.



Befőzésnél nagyon fontos, hogy a lapkák, amikkel az üvegeket zárjuk épek legyenek. Ne legyen belül még egy tűhegynyi rozsdafolt sem. Ne legyen benyomódva a lapkák oldala, mert ezek már nem zárnak rendesen. Ez akkor fordul elő, ha nyitásnál olyan üvegnyitót használunk, ami összenyomja a tetőt és úgy nyitja. Ha egy befőttet, savanyúságot késsel nyitunk ki, amit az üveg és a lapka közé benyomva, és kifeszítve adunk levegőt, hogy kinyíljon, azt a tetőt is nyugodtan eldobhatjuk, nem lesz már jó többször.

Amikor készételeket tartósítunk akkor minden alkalommal szigorúan csak új tetőt tegyünk az üvegekre.

Ezt a posztot majd kiegészítem olyan linkekkel, ahol befőttes üvegeket, lapkákat egyéb befőzéshez szükséges kellékeket lehet beszerezni.

És még egy fontos dolog. Igaz, ezzel sokan szembeszálltak már velem, de nem baj. Ez egy berögzött rossz szokás csak.

Lapka alá nem szabad sem celofánt, sem befőző fóliát tenni, mert nem tud rendesen létrejönni a vákuum, és mivel tartósítószer nélkül dolgozunk, el fognak romlani a befőttjeink, szörpjeink.


Weck és Rex üvegek:

Ezek a csodaszép üvegek szintén használhatóak a befőzőautomatában. A gumikra itt is ügyelni, figyelni kell, és ha szükséges cserélni.
Ezek az üvegek töltés után és a tetők ráhelyezése után kis kapcsokkal zárhatóak le. Dunsztolás után meg kell várni, hogy teljesen kihűljenek, majd ezután a kapcsokat le lehet venni, mert a vákuum már így megtartja a tetőket. A vákuum akkor jó az üvegben, ha a gumi kis fülecskéje lefelé hajlik az üvegtest felé. Kinyitni pedig úgy kell, hogy a kis fület megfogjuk és felfelé emelve levegőt adunk neki és a tető oldódik.



Csatos üvegek:

Befőzőautomatában csatos üvegekben is dunsztolhatunk. Arra viszont ügyelni kell, hogy a dunsztolás közben a gumit ne érje el a víz. Tehát ez esetben nem tehetünk pl két sort a befőzőautomatába, vagy csak a felső sorba kerülhetnek a csatos üvegeink.

A gumigyűrűket rendszeresen ellenőrizni kell, mert egy idő után elöregszenek és nem fognak zárni rendesen. Ezeket is cserélni kell. Lehet venni minden méretben ezeket a gumikat.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése