Hozzávalók:
- 6 literes tálnyi citromfű
- 2 nagy narancs
- 3 lime
- 1 nagyobb citrom
- 1 marék piros ribizli
- egy marék eper
- 2 kg szirupcukor
- 3 kg hagyományos kristálycukor
- 6,5 l víz
- 2 db 5 literes befőttes üveg
Elkészítés:
A
citromfüvet jól megmossuk, majd megszárítjuk. Szárításhoz én a salátacentrifugát
használom mindig.
A
narancsokat, citromot, Limeket megmostam, szárazra töröltem és egy tányérra
lereszeltem a héjukat.
Csak azokét
reszeljük le, amiken jelzik, hogy a héja emberi fogyasztásra alkalmas, vagy a
BIO gyümölcsökét.
Én a
narancsokat és a Limeket megtisztítottam kétszer az ozonizátorral, így
lereszelhettem. Hagyom tálcán megszáradni,
közben átmozgatva. Pár nap alatt megszárad, ezért nem szoktam beüzemelni az
aszalót.
Ezután mindegyiket megszabadítottam a belső keserű fehér héjtól.
Mivel a présem olyan, hogy egész gyümölcsöt is bele tudok tenni,
így nem szedtem gerezdekre egyiket sem.
Egy csokor
citromfüvet kivettem a tálból, a többit elosztottam 2 db 5 literes üvegbe.
A
gyümölcsöket és a csokor citromfüvet a lassú préssel feldolgoztam.
Ezt a
gyümölcslevet elosztottam a két üvegbe.
5,5 liter vizet a cukrokkal feltettem melegedni. Felforralom, de csak forrástól 2-3 percig kell forralni a szirupot.
Min. 24 órát érlelem |
Elosztom az üvegekre. Jól összekeverem. Lezárom az üvegeket és 24 órát érlelem hűvös helyen.
Érlelés után leszűröm, jól kinyomkodom a citromfüvet.
Üvegekbe
töltöm, lezárom őket és befőzőautomatában 80
fokon 20 percig dunsztolom.
Mikor
kikapcsol a gép, kiszedem a szörpöket, címkézem és készen is vagyunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése