2019. június 9., vasárnap

Citromfűszörp egy kicsi ezzel, egy kicsi azzal


Hozzávalók:
  • 6 literes tálnyi citromfű
  • 2 nagy narancs
  • 3 lime
  • 1 nagyobb citrom
  • 1 marék piros ribizli
  • egy marék eper
  • 2 kg szirupcukor
  • 3 kg hagyományos kristálycukor
  • 6,5 l víz
  • 2 db 5 literes befőttes üveg

Elkészítés:
A citromfüvet jól megmossuk, majd megszárítjuk. Szárításhoz én a salátacentrifugát használom mindig.

A narancsokat, citromot, Limeket megmostam, szárazra töröltem és egy tányérra lereszeltem a héjukat. 

Csak azokét reszeljük le, amiken jelzik, hogy a héja emberi fogyasztásra alkalmas, vagy a BIO gyümölcsökét.

Én a narancsokat és a Limeket megtisztítottam kétszer az ozonizátorral, így lereszelhettem.  Hagyom tálcán megszáradni, közben átmozgatva. Pár nap alatt megszárad, ezért nem szoktam beüzemelni az aszalót.






Ezután mindegyiket megszabadítottam a belső keserű fehér héjtól.









Mivel a présem olyan, hogy egész gyümölcsöt is bele tudok tenni, 










így nem szedtem gerezdekre egyiket sem.









Megmostam az epret, leszedtem a csumáját. Szintén megmostam a ribizlit, leszedtem a száráról.
Egy csokor citromfüvet kivettem a tálból, a többit elosztottam 2 db 5 literes üvegbe.
A gyümölcsöket és a csokor citromfüvet a lassú préssel feldolgoztam.







Összességében 600 ml lé lett belőle.
Ezt a gyümölcslevet elosztottam a két üvegbe.





5,5 liter vizet a cukrokkal feltettem melegedni. Felforralom, de csak forrástól 2-3 percig kell forralni a szirupot.

Min. 24 órát érlelem







Elosztom az üvegekre. Jól összekeverem. Lezárom az üvegeket és 24 órát érlelem hűvös helyen.












Érlelés után leszűröm, jól kinyomkodom a citromfüvet.
Üvegekbe töltöm, lezárom őket és befőzőautomatában 80 fokon 20 percig dunsztolom.
Mikor kikapcsol a gép, kiszedem a szörpöket, címkézem és készen is vagyunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése