2019. június 29., szombat

Kovászos uborka télire



Hozzávalók:
  • 2 kg uborka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db szőlőlevél
  • 1 db meggyfa levél
  • 1 kis csokor borsikafű
  • pár szál kapor
  • 2 db babérlevél
  • 2,5 ek só
  • 1 szelet kenyér
  • víz
  • 1 db 3 literes üveg
  • kis tányér

Elkészítés:


Az uborkát jól megsikáljuk, többször leöblítjük.
A fokhagymát megpucoljuk, a leveleket, kaprot, borsika füvet megmossuk, lerázzuk a vizet róluk. Ezeket mind a tisztára mosott üveg aljára rakjuk.
Az uborkák két végét levágjuk, majd bevágjuk őket, kétszer félbe, de nem teljesen, tehát úgy, hogy egyben maradjanak.





A bevágott uborkákat sorban belerakjuk állítva az üvegbe. Tetejére tesszük a sót, vizet öntünk rá, hogy a só lemenjen az uborkák között.
Rátesszük a szelet kenyeret, majd teljesen feltöltjük vízzel az üveget.









Kistányért teszünk az üvegre és napos helyen 4-5 napig érleljük. Ha nagyon meleg van, akár 2 nap is elegendő, figyelni kell!



Miután az uborkánk kész, kivesszük a kenyeret, kiszedjük egy tálba az uborkákat, leöblítjük.
A levét leszűrjük és frissen tartó dobozba rakjuk, ráöntjük a leszűrt levet, lezárjuk a dobozt vagy tálat és betesszük a hűtőbe.
A kiöblített üvegbe is visszatehetjük és lekötve az is mehet a hűtőbe, de az elég nagy helyet foglal, ezért én mindig tálba vagy dobozba teszem el a kész kovászos uborkát.

Most viszont kisebb üvegekbe adagolom és a leszűrt lével felöntöm, majd lezárom az üvegeket és a befőzőautomatába teszem.


85 fokon 25 percig dunsztolom.
Mikor kikapcsolt az automata azonnal kiszedem és mehetnek a polcra.
Finom, roppanós marad a kovászos uborkánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése