Hozzávalók:
- 2 kg uborka
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db szőlőlevél
- 1 db meggyfa levél
- 1 kis csokor borsikafű
- pár szál kapor
- 2 db babérlevél
- 2,5 ek só
- 1 szelet kenyér
- víz
- 1 db 3 literes üveg
- kis tányér
Elkészítés:
Az uborkát
jól megsikáljuk, többször leöblítjük.
A
fokhagymát megpucoljuk, a leveleket, kaprot, borsika füvet megmossuk, lerázzuk
a vizet róluk. Ezeket mind a tisztára mosott üveg aljára rakjuk.
Az uborkák
két végét levágjuk, majd bevágjuk őket, kétszer félbe, de nem teljesen, tehát
úgy, hogy egyben maradjanak.
A bevágott
uborkákat sorban belerakjuk állítva az üvegbe. Tetejére tesszük a sót, vizet
öntünk rá, hogy a só lemenjen az uborkák között.
Rátesszük a
szelet kenyeret, majd teljesen feltöltjük vízzel az üveget.
Kistányért
teszünk az üvegre és napos helyen 4-5 napig érleljük. Ha nagyon meleg van, akár 2 nap is elegendő, figyelni kell!
Miután az
uborkánk kész, kivesszük a kenyeret, kiszedjük egy tálba az uborkákat,
leöblítjük.
A levét
leszűrjük és frissen tartó dobozba rakjuk, ráöntjük a leszűrt levet, lezárjuk a
dobozt vagy tálat és betesszük a hűtőbe.
A
kiöblített üvegbe is visszatehetjük és lekötve az is mehet a hűtőbe, de az elég
nagy helyet foglal, ezért én mindig tálba vagy dobozba teszem el a kész
kovászos uborkát.
Most
viszont kisebb üvegekbe adagolom és a leszűrt lével felöntöm, majd lezárom az
üvegeket és a befőzőautomatába teszem.
85 fokon 25 percig dunsztolom.
Mikor
kikapcsolt az automata azonnal kiszedem
és mehetnek a polcra.
Finom,
roppanós marad a kovászos uborkánk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése