Hozzávalók:
- 2 óriás csokor citromfű
- 20 dkg eper
- 3 db kivi
- 7 db mandarin
- 2 nagy BIO citrom
- 1,8 kg cukor
- kb. 4 l víz
- 3 tk citromsav
Elkészítés:
A
citromfüvet megmossuk, és saláta centrifugában megszárítjuk. Ezután aprítóba
tesszük és durvára aprítjuk.
Beletesszük
egy 5 literes üvegbe.
Az epret
megmossuk, kicsumázzuk és turmixba vagy smoothie gépbe tesszük.
A kiviket
meghámozzuk és mehet az eperhez a turmixba. Pépesítjük őket és a citromfűhöz
öntjük.
A
mandarinok levét hozzáfacsarjuk és a citromokat szintén. Ezek is mennek az
üvegbe.
A citromok
héját kis darabokra vágjuk és hozzáadjuk azt is.
Ráöntjük a
cukrot, hozzáadjuk a citromsavat.
A vizet
felforraljuk és a növényre, gyümölcsökre öntjük.
Jól
elkeverjük. Lezárjuk az üveget. Naponta többször átkeverjük, hogy a cukor
elolvadjon. 24 órát minimum állni hagyjuk, többször átkevergetve.
Miután állt
legalább 1 napot, leszűrjük, a citromfüvet jól kinyomkodjuk.
Tisztára
mosott üvegekbe töltjük, amiket lezárunk.
Befőző
automatában 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.
Miután
lejárt az automata, kiszedjük a kész szörpöket, címkézzük és mehetnek a
helyükre.
Hígítva
fogyasztjuk, vagy használhatjuk nyáron limonádé ízesítésére is.
Megjegyzés: Az összetevőket úgy variáljuk,
ahogy akarjuk, vagy ami éppen van otthon gyümölcs és már nem akarjuk
elfogyasztani, azt így felhasználhatjuk. Menta is kerülhet bele, vagy kóla
fűszer, de most én azokat kihagytam, mert permetezés volt és a gyümölcsfákról
átszállt a permet ezekre is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése