2019. július 25., csütörtök

Dinnyehéj dulcsáca




Hozzávalók:
Egy kb. 8 – 9 kg-os görögdinnye héja
3 liter víz
2 dl 10%-os ecet

Sziruphoz:
Annyi cukor, amennyi az átnyomott, megfőzött dinnye héja
1 kg cukorhoz 5 dl víz

Még tegyünk hozzá:
citrom héját és levét
narancs héját és levét
vaníliarúd kikapart belsejét vagy ennek hiányában a főzés végén vanília aromát
1 cs. Dr. Oetker Dzsemfix 3:1

Elkészítés:

A dinnye héjáról a zöld részt lepucoljuk, így megmarad a fehér rész, amin általában egy kis piros dinnye is marad. (ha nem akkor direkt hagyunk rajta). Ezt a megtisztított részt kockákra vágjuk, nem kell nagyra, olyan 1-1,5 cm –es bőven elég.



Beletesszük a felkockázott dinnyehéjat a 7,5 l-es főzőedénybe. Ráöntjük a vizet és az ecetet, és forrástól számítva 2- 2,5 órát főzzük fedő alatt, néha megkevergetve.

Amikor puha, akkor leszűrjük, és jól kinyomkodjuk. Erre a célra én a 2,5 literes Tálalómestert és egy Kerek tárolót használtam. A szűrő részbe kisebb adagonként beletettem a dinnyehéjat és a Kerek Tárolóval kinyomkodtam. (akinek meg van a békebeli krumplinyomója azt is használhatja erre a célra). 

Lényeg, hogy az ecetes vizet kinyomjuk belőle. Ezt a vizet nyugodtan a lefolyóba önthetjük, mivel ecetes, még hasznát is vesszük a lefolyóban.

Közben, amíg préselgetjük a dinnyét, felfőzzük a cukorszirupot.
Amikor kész a szirup, beletesszük a dinnyehéj darabokat, hozzáadjuk a kikapart vaníliát, a citromok, narancsok lereszelt héját és kifacsart levét.




Így főzzük kb. 1 órát, amíg szép üvegesek lesznek a dinnyedarabkák. Ez idő alatt a hozzáadott finomságok átjárják a gyümölcsünket.


Mikor kész a főzés, félre vesszük, a tűzhelyről kicsit hagyjuk hűlni, és óvatosan belekeverjük a dzsemfixet. Visszatesszük a tűzhelyre és 5 percig zubogva forraljuk. Végül, ha vanília arománk van csak idehaza (nekem ez volt), akkor azt most a legvégén keverjük bele.

Csírátlanított, tiszta üvegekbe töltjük a forró dzsemünket, amit azonnal lezárunk és az üvegeket 5-10 percre fejre állítjuk.
Mivel dzsemfix-el dolgoztunk nem kell dunsztolni.


Megjegyzés:
A képeken látható mennyiség a következő képpen alakult

Tisztított dinnyehéj súlya: 2 kg
Megfőzött, kinyomott dinnyehéj súlya: 1,2 kg
Cukor: 1,2 kg
Víz: 0,6 l
Citrom: 2 db
Narancs: 2 db
Vanília rúd: 1,5 db kellett volna
Vanília aroma: ½ kis üveg (19 ml)

MI IS AZ A DULCSÁCA?
Gyümölcsből és virágsziromból cukorsziruppal készített balkáni édesség.
Erdélyi tájszó, a román dulceaţa (édesség) kiejtés szerinti megfelelője, emez a dulce (‘édes’) származéka, forrása a latin dulcis (édes).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése