Hozzávalók:
Egy kb. 8 –
9 kg-os görögdinnye héja
3 liter víz
2 dl 10%-os
ecet
Sziruphoz:
Annyi
cukor, amennyi az átnyomott, megfőzött dinnye héja
1 kg
cukorhoz 5 dl víz
Még tegyünk hozzá:
citrom
héját és levét
narancs
héját és levét
vaníliarúd
kikapart belsejét vagy ennek hiányában a főzés végén vanília aromát
1 cs. Dr.
Oetker Dzsemfix 3:1
Elkészítés:
A dinnye
héjáról a zöld részt lepucoljuk, így megmarad a fehér rész, amin általában egy
kis piros dinnye is marad. (ha nem akkor direkt hagyunk rajta). Ezt a
megtisztított részt kockákra vágjuk, nem kell nagyra, olyan 1-1,5 cm –es bőven
elég.
Beletesszük
a felkockázott dinnyehéjat a 7,5 l-es főzőedénybe. Ráöntjük
a vizet és az ecetet, és forrástól számítva 2- 2,5 órát főzzük fedő alatt, néha
megkevergetve.
Amikor
puha, akkor leszűrjük, és jól kinyomkodjuk. Erre a célra én a 2,5 literes
Tálalómestert és egy Kerek tárolót használtam. A szűrő részbe kisebb adagonként
beletettem a dinnyehéjat és a Kerek Tárolóval kinyomkodtam. (akinek meg van a
békebeli krumplinyomója azt is használhatja erre a célra).
Lényeg, hogy az
ecetes vizet kinyomjuk belőle. Ezt a vizet nyugodtan a lefolyóba önthetjük,
mivel ecetes, még hasznát is vesszük a lefolyóban.
Közben,
amíg préselgetjük a dinnyét, felfőzzük a cukorszirupot.
Amikor kész
a szirup, beletesszük a dinnyehéj darabokat, hozzáadjuk a kikapart vaníliát, a
citromok, narancsok lereszelt héját és kifacsart levét.
Így főzzük
kb. 1 órát, amíg szép üvegesek lesznek a dinnyedarabkák. Ez idő alatt a
hozzáadott finomságok átjárják a gyümölcsünket.
Mikor kész
a főzés, félre vesszük, a tűzhelyről kicsit hagyjuk hűlni, és óvatosan
belekeverjük a dzsemfixet. Visszatesszük a tűzhelyre és 5 percig zubogva
forraljuk. Végül, ha vanília arománk van csak idehaza (nekem ez volt), akkor
azt most a legvégén keverjük bele.
Csírátlanított,
tiszta üvegekbe töltjük a forró dzsemünket, amit azonnal lezárunk és az
üvegeket 5-10 percre fejre állítjuk.
Mivel
dzsemfix-el dolgoztunk nem kell dunsztolni.
Megjegyzés:
A képeken
látható mennyiség a következő képpen alakult
Tisztított dinnyehéj súlya: 2 kg
Megfőzött,
kinyomott dinnyehéj súlya: 1,2 kg
Cukor: 1,2
kg
Víz: 0,6 l
Citrom: 2
db
Narancs: 2
db
Vanília
rúd: 1,5 db kellett volna
Vanília
aroma: ½ kis üveg (19 ml)
MI IS AZ A DULCSÁCA?
Gyümölcsből
és virágsziromból cukorsziruppal készített balkáni édesség.
Erdélyi
tájszó, a román dulceaţa (édesség) kiejtés szerinti megfelelője, emez a dulce
(‘édes’) származéka, forrása a latin dulcis (édes).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése