Hozzávalók:
- 3 l víz
- 2 kg kristálycukor
- kb. 90 g szárított levendulavirág. (lehet friss is, de akkor több kell, 2-3-szorosa)
- 25 g citromsav
- 2 egész citrom
Elkészítés:
A 1,5 vízből
és a cukorból főzzünk szirupot. Amikor már teljesen elolvadt a kristálycukor,
levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Ez ebben a melegben elég lassan
megy, így én egy napon csináltam az áztatással és a konyhapulton ráért másnapra
kihűlni.
A maradék
1,5 l vízbe szórjuk bele a levendula virágokat, karikázzuk bele a citromokat, majd
hagyjuk min. 24 órát ázni, közben érdemes kevergetni kicsit.
Amikor
jónak látjuk, szűrjük le, öntsük a szirupunkhoz, jól keverjük el, keverjük bele a citromsavat is.
Ezután töltsük tiszta üvegekbe.
Ezután töltsük tiszta üvegekbe.
Dunsztoljuk
ki 85 fokon 25 perc alatt.
Megjegyzés: Minél tovább áztatjuk a levendulát,
annál intenzívebb lesz az íze. Nekünk az egy napos jött be ízre.
Mivel a cím variációkról szól, így máris írom, hogy ma ilyen levendulaszörpöt alkottam még.
Az elkészített levendulaszörpből vettem el ehhez a variációhoz.
Levendula Tayberry-vel
Már a végét járja a Tayberry ideje, este is kb. 25 dkg-ot szedtem már csak. Talán még egyszer lesz ennyi rajta.
Mivel ez a mennyiség így magában sok mindenre nem elég, így jött az ötlet, hogy kinyerem a levét és hozzáadom a levendulaszörphöz.
Ezért a pár dekáért a lassú prést sem indítottam el, hanem a kézi passzírozón átnyomtam a gyümölcsöt. Ezután egy bambusz kendőn átszűrtem, és így kevertem hozzá a levendulaszörphöz.
Érdekes ízvilág született a kettő házasításából.
Üvegeztem ezt is és szintén 85 fokon 25 percig dunsztoltam a sima levendulaszörppel együtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése