2019. július 3., szerda

Levendulaszörp variációk



Hozzávalók:
  • 3 l víz
  • 2 kg kristálycukor
  • kb. 90 g szárított levendulavirág. (lehet friss is, de akkor több kell, 2-3-szorosa)
  • 25 g citromsav
  • 2 egész citrom

Elkészítés:
A 1,5 vízből és a cukorból főzzünk szirupot. Amikor már teljesen elolvadt a kristálycukor, levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Ez ebben a melegben elég lassan megy, így én egy napon csináltam az áztatással és a konyhapulton ráért másnapra kihűlni.


A maradék 1,5 l vízbe szórjuk bele a levendula virágokat, karikázzuk bele a citromokat, majd hagyjuk min. 24 órát ázni, közben érdemes kevergetni kicsit.
Amikor jónak látjuk, szűrjük le, öntsük a szirupunkhoz, jól keverjük el, keverjük bele a citromsavat is.

Ezután töltsük tiszta üvegekbe. 

Dunsztoljuk ki 85 fokon 25 perc alatt.

Megjegyzés: Minél tovább áztatjuk a levendulát, annál intenzívebb lesz az íze. Nekünk az egy napos jött be ízre.

Mivel a cím variációkról szól, így máris írom, hogy ma ilyen levendulaszörpöt alkottam még.

Az elkészített levendulaszörpből vettem el ehhez a variációhoz.

Levendula Tayberry-vel


Már a végét járja a Tayberry ideje, este is kb. 25 dkg-ot szedtem már csak. Talán még egyszer lesz ennyi rajta.
Mivel ez a mennyiség így magában sok mindenre nem elég, így jött az ötlet, hogy kinyerem a levét és hozzáadom a levendulaszörphöz.

Ezért a pár dekáért a lassú prést sem indítottam el, hanem a kézi passzírozón átnyomtam a gyümölcsöt. Ezután egy bambusz kendőn átszűrtem, és így kevertem hozzá a levendulaszörphöz.

Érdekes ízvilág született a kettő házasításából.

Üvegeztem ezt is és szintén 85 fokon 25 percig dunsztoltam a sima levendulaszörppel együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése