2019. július 11., csütörtök

Narancsos kajszi szörp és ivólé

Ivólé


Az ötletet a párom adta. Kamionozik, és mindig visz magával befőtteket, ivóleveket, szörpöket, stb.
Úgy adta a helyzet, hogy megevett egy üveg sárgabarack befőttet, de a levét már nem bírta meginni. Mivel a kamionban nem akarta már tárolni az üvegben, de kiönteni sem szerette volna, így gondolt egyet és hozzáöntötte a narancsos üdítőjéhez. 
Azután mikor ivott belőle, hívott telefonon, és elmondta, hogy micsoda finom üdítőt készített magának és biztos finom lenne a szörp és az ivólé a narancs és a sárgabarack keveréséből.
Hát igaza van, nagyon finom lett. Így született meg egy új szörpünk és ivólevünk.

Hozzávalók:
  • 3 kg sárgabarack (magozott súly)
  • 1,5 kg narancs (8 db)
  • 2 db citrom
  • 1 – 1 kg szirupcukor (vagy sima kristálycukor és citromsav)
  • 8 dl víz a szörphöz
  • 3,5 l víz az ivóléhez

Elkészítés:
Az eleje megegyezik. Pontosabban majd a kész pépet fogom felezni.
Tehát a magozott sárgabarackot, a hámozott narancsokat, citromokat, amikről a fehér részt is jól leszedtem, a lassú présen áteresztem.



A pépet, ami 3 liter lett, ketté osztom.

A SZÖRP-höz a vizet lábasba teszem, hozzáadom a szirupcukrot és oldódásig melegítem.



Mikor a cukor elolvadt, leveszem a tűzhelyről, hozzáadom a gyümölcspépet. Jól elkeverem és üvegekbe töltöm.
Lezárom az üvegeket és a befőzőautomatába teszem.

Az IVÓLÉ-hez 1 liter vízben feloldom a szirupcukrot a szörpnél leírtak szerint.



A többi vizet a péphez adom, elkeverem. Mikor a cukor elolvadt, a szirupot is a gyümölcsléhez adom. Ezzel is jól átkeverem és üvegekbe töltöm, zárom és mehet a befőzőautomatába.



90 fokon 30 percig dunsztolom.

Mikor lejárt az automata, kiszedem, címkézem és kész is vagyunk, mehetnek a helyükre.

Szörp


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése