Ivólé |
Az ötletet
a párom adta. Kamionozik, és mindig visz magával befőtteket, ivóleveket,
szörpöket, stb.
Úgy adta a
helyzet, hogy megevett egy üveg sárgabarack befőttet, de a levét már nem bírta
meginni. Mivel a kamionban nem akarta már tárolni az üvegben, de kiönteni sem szerette volna, így gondolt egyet és
hozzáöntötte a narancsos üdítőjéhez.
Azután mikor ivott belőle, hívott telefonon, és elmondta, hogy micsoda finom üdítőt készített magának és biztos finom lenne a szörp és az ivólé a narancs és a sárgabarack keveréséből.
Azután mikor ivott belőle, hívott telefonon, és elmondta, hogy micsoda finom üdítőt készített magának és biztos finom lenne a szörp és az ivólé a narancs és a sárgabarack keveréséből.
Hát igaza
van, nagyon finom lett. Így született meg egy új szörpünk és ivólevünk.
Hozzávalók:
- 3 kg sárgabarack (magozott súly)
- 1,5 kg narancs (8 db)
- 2 db citrom
- 1 – 1 kg szirupcukor (vagy sima kristálycukor és citromsav)
- 8 dl víz a szörphöz
- 3,5 l víz az ivóléhez
Elkészítés:
Az eleje
megegyezik. Pontosabban majd a kész pépet fogom felezni.
Tehát a
magozott sárgabarackot, a hámozott narancsokat, citromokat, amikről a fehér
részt is jól leszedtem, a lassú présen áteresztem.
A pépet,
ami 3 liter lett, ketté osztom.
A SZÖRP-höz a vizet lábasba teszem,
hozzáadom a szirupcukrot és oldódásig melegítem.
Mikor a
cukor elolvadt, leveszem a tűzhelyről, hozzáadom a gyümölcspépet. Jól elkeverem
és üvegekbe töltöm.
Lezárom az
üvegeket és a befőzőautomatába teszem.
Az IVÓLÉ-hez 1 liter vízben feloldom a
szirupcukrot a szörpnél leírtak szerint.
A többi
vizet a péphez adom, elkeverem. Mikor a cukor elolvadt, a szirupot is a
gyümölcsléhez adom. Ezzel is jól átkeverem és üvegekbe töltöm, zárom és mehet a
befőzőautomatába.
90 fokon 30
percig dunsztolom.
Mikor
lejárt az automata, kiszedem, címkézem és kész is vagyunk, mehetnek a helyükre.
Szörp |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése