2014-ben
bukkantam erre a receptre, a végén forrásként megjelölt oldalon. Azóta is
készítem, mert isteni íze van, és pillanatok alatt fogyasztható a hideg télben,
az aranyló nyár íze.
Ez a kép még akkori, amivel nyitom a receptet.
Hozzávalók:
- 85 dkg őszibarack (ennyi maradt a kompótnak valóból, mert ezek oda már érettek voltak)
- pár kis darabka fahéj
- pár szem szegfűszeg
- 1/2 vaníliarúd kettéhasítva
- 15 dkg cukor
- 1 kicsi citrom leve vagy egy nagyobb felének a leve
Elkészítése:
A barackot
megpucoljuk, magozzuk és feldarabolva egy lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk
rá, ami épp ellepi, hozzáadjuk a fűszereket és jó puhára főzzük.
Miután
megfőtt rúd mixerrel összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk
a cukrot és a citromlevet, elkeverjük és visszatesszük a tűzhelyre, jól
átforraljuk.
Tisztára
mosott, széles szájú szörpös üvegekbe töltjük forrón, azonnal lezárjuk és 5
percre fejre állítjuk az üveget.
Mikor
töltjük az üvegeket a lábas, amiben a levesünk van, mindig a tűzhelyen legyen,
hogy forró tudjon maradni.
Így
töltögetjük az üvegbe, és minden üveget egyesével azonnal lezárunk, fejre
állítunk. Ha így teszünk, akkor nem kell tartósítószer és szépen eláll a
levesünk.
Télen
elővarázsolhatjuk a nyár ízeit.
Ma a főzés
végén adtam hozzá egy jó marék fekete szedret. Azzal épp csak addig főzzük már,
hogy a szeder kissé szétessen.
Nagyon
finom, próbáljátok ki.
Fogyasztáskor,
tejszínnel, fagylalttal kínálhatjuk, fogyaszthatjuk. A sima őszibarack levesnél
vagy a végén teszünk barackdarabokat, vagy a befőttünkkel gazdagítjuk a levest, és ugyan úgy mehet a tejszín vagy a fagylalt is hozzá.
Ma egy fél adag szedres változatot készítettem a befőtt gyártásnál félretett érett barackokból.
A fázisképeknél a mostani szedres képeket látjátok!
A receptötlet innen származik: Szedres őszibarackleves
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése