2019. július 23., kedd

Őszibarackleves télire




2014-ben bukkantam erre a receptre, a végén forrásként megjelölt oldalon. Azóta is készítem, mert isteni íze van, és pillanatok alatt fogyasztható a hideg télben, az aranyló nyár íze.

Ez a kép még akkori, amivel nyitom a receptet.

Hozzávalók:
  • 85 dkg őszibarack (ennyi maradt a kompótnak valóból, mert ezek oda már érettek voltak)
  • pár kis darabka fahéj
  • pár szem szegfűszeg
  • 1/2 vaníliarúd kettéhasítva
  • 15 dkg cukor
  • 1 kicsi citrom leve vagy egy nagyobb felének a leve

Elkészítése:
A barackot megpucoljuk, magozzuk és feldarabolva egy lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi, hozzáadjuk a fűszereket és jó puhára főzzük.



Miután megfőtt rúd mixerrel összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, elkeverjük és visszatesszük a tűzhelyre, jól átforraljuk.



Tisztára mosott, széles szájú szörpös üvegekbe töltjük forrón, azonnal lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk az üveget.

Mikor töltjük az üvegeket a lábas, amiben a levesünk van, mindig a tűzhelyen legyen, hogy forró tudjon maradni.

Így töltögetjük az üvegbe, és minden üveget egyesével azonnal lezárunk, fejre állítunk. Ha így teszünk, akkor nem kell tartósítószer és szépen eláll a levesünk.
Télen elővarázsolhatjuk a nyár ízeit.

Ma a főzés végén adtam hozzá egy jó marék fekete szedret. Azzal épp csak addig főzzük már, hogy a szeder kissé szétessen.

Nagyon finom, próbáljátok ki.

Fogyasztáskor, tejszínnel, fagylalttal kínálhatjuk, fogyaszthatjuk. A sima őszibarack levesnél vagy a végén teszünk barackdarabokat, vagy a befőttünkkel gazdagítjuk a levest, és ugyan úgy mehet a tejszín vagy a fagylalt is hozzá.

Ma egy fél adag szedres változatot készítettem a befőtt gyártásnál félretett érett barackokból.

A fázisképeknél a mostani szedres képeket látjátok!

A receptötlet innen származik: Szedres őszibarackleves



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése