Ebben az
évben őrült mennyiségű sárgabarackom van megint.
Tavaly a
késői fagy elvitte, csak 5 szem maradt meg a fa tetején, amit nem is vettünk észre,
csak amikor lepotyogott.
Így tavaly
sem lekvár, sem befőtt, sem semmi más nem készült sárgabarackból. A fánk sajnos
alapból beteges már, jó pár éve kopogtatják a harkályok is. Ősszel sok száraz
nagy ágát le is kellett vágni már. Leterem idén és kivágjuk. Már van helyette
két kis fácska.
Így idén
mivel a kutyának sem kell, még eladni sem tudom, befőzök bőven belőle.
Viszont a
normál üvegem és a polcrendszerem is véges, pedig jócskán bővítettük már
tavaly.
Tehát ki
kellett találnom valami megoldást a több mázsa barack feldolgozására.
Így
döntöttem az mellett, hogy a naponta beérett barackot mosás, magozás után lassú
présen áteresztem, és a pépet nagy üvegekbe rakom, amik másra úgy sem nagyon
kellenek, és kidunsztolom.
Természetesen megmérve minden üveget, pontosabban a
tartalmát, hogy a feldolgozásakor már a méréssel ne kelljen bajlódnom.
Minden
adagba tettem 5 g citromsavat.
Befőzőautomatában
90 fokon 30 percig dunsztolom mindig. Így tökéletesen eláll.
Még vagy
100 kg barack van a fán, még rengeteg zöld is, amit nem is nagyon értek hogyan
lehetséges. Azok tuti nem fognak beérni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése