2019. július 19., péntek

Sárgabarack előkészítése későbbi feldolgozásra



Ebben az évben őrült mennyiségű sárgabarackom van megint.

Tavaly a késői fagy elvitte, csak 5 szem maradt meg a fa tetején, amit nem is vettünk észre, csak amikor lepotyogott.

Így tavaly sem lekvár, sem befőtt, sem semmi más nem készült sárgabarackból. A fánk sajnos alapból beteges már, jó pár éve kopogtatják a harkályok is. Ősszel sok száraz nagy ágát le is kellett vágni már. Leterem idén és kivágjuk. Már van helyette két kis fácska.

Így idén mivel a kutyának sem kell, még eladni sem tudom, befőzök bőven belőle.

Viszont a normál üvegem és a polcrendszerem is véges, pedig jócskán bővítettük már tavaly.

Tehát ki kellett találnom valami megoldást a több mázsa barack feldolgozására.

Így döntöttem az mellett, hogy a naponta beérett barackot mosás, magozás után lassú présen áteresztem, és a pépet nagy üvegekbe rakom, amik másra úgy sem nagyon kellenek, és kidunsztolom. 

Természetesen megmérve minden üveget, pontosabban a tartalmát, hogy a feldolgozásakor már a méréssel ne kelljen bajlódnom.

Jelenleg már 17191 gramm a barackpép, ami majd később kerül feldolgozásra.  Valószínűleg a télen majd.


Minden adagba tettem 5 g citromsavat.
Befőzőautomatában 90 fokon 30 percig dunsztolom mindig. Így tökéletesen eláll.

Még vagy 100 kg barack van a fán, még rengeteg zöld is, amit nem is nagyon értek hogyan lehetséges. Azok tuti nem fognak beérni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése