2019. július 19., péntek

Szedres sárgabarack dzsem és lekvár




Dzsem hozzávalók:
  • 200 gr szeder
  • 1000 g sárgabarack pép
  • 35 dkg cukor
  • 1 cs. Dr. Oetker 3:1 dzsemfix

Elkészítés:
Először elkészítem a sárgabarack pépet, úgy, hogy a megmosott, kimagozott barackot átengedem a lassú présen.
Lábasba öntöm a barackpépet, belerakom a hirtelen leöblített szedret. Sokáig nem szabad vízben lennie, mert veszíti a színét és víz ízű lesz. Én csak azt mosom le, ami esetleg földes, vagy azt félre teszem.
A cukorhoz keverem a dzsemfixet és hozzáadom a gyümölcshöz.



Felforralom állandó kevergetés mellett és forrástól számítva 3 percig főzöm.
Tiszta üvegekbe töltöm. Minden üveget azonnal zárok s fejre állítok.
Azt a dzsemet, amiben gyümölcsdarabok vannak, és akár 10-15-ször is forgatom ide-oda, hogy az egész gyümölcsök ne ússzanak fel a tetejére, hanem elosztódjanak amennyire csak lehetséges.

A lekvár hozzávalói:
  • 200 g szederpép
  • 1000 g sárgabarackpép
  • 35 dkg cukor
  • 1 cs. Dr. Oetker 3:1 dzsemfix

Elkészítés:
Ennél a változatnál a szedret is átengedem a lassú présen, nem csak a barackot. A főzés ugyan az, mint a dzsemnél.
Lekvárnál 10 percre fejre állítom az üvegeket és miután visszaforgattam lehet címkézni és készen is van.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése