Az ötletet innét vettem: Narancspor, narancsaroma házilag
Igaz, nem
konkrét befőzés, de az aszalás is egy ősrégi tartósítási forma.
Mivel most
még dúl a sárgabarackszezon, de már indul az őszibarack is, ideje elkészíteni a
porokat és az aromákat is.
Eddig nem
írtam róla, hogy készítek ilyet, úgy gondoltam, hogy nem lényeges dolog, de
most egy furcsa cikk kapcsán csak előhozakodok én is, hogy nem mostani keletű
dologról van szó, és nem egy valaki nevéhez fűződik a házilagos gyártás.
Én pl. 2013
nyara óta készítek, persze nem minden évben, mert elég sokáig kitartanak az
adagok, amiket elkészítek. Mostanság viszont a házilag készített joghurtra, kefirre
álltam rá, így gyorsabban fogy a házi gyümölcspor és az aroma is.
Az aroma
alkoholt tartalmaz, tehát az a joghurt, amibe cseppentünk belőle, NEM ADHATÓ
kisgyermekeknek!!
Tehát a narancspor
ötlete alapján ügyködök. Van, hogy teljes gyümölcsből készítek port, van, hogy
pl. csak a héjból/rostból, ami a lassú présnél megmarad.
Most is a
lassú présnél /vagy gyümölcscentrifugánál/ keletkezett héjas rostanyagot terítettem el az aszalógép tálcáin,
amiket szilikonos sütőpapírral béleltem ki. Méretre vágtam a papírt
természetesen.
A színe a héj és a szárítás miatt sötét. Világosabb lenne, ha a teljes barackot aszalom, de előtte kénezném. Én kihagyom inkább a kénezés folyamatát.
50 fokon
szárítottam először 10 órát, majd amelyik tálcát még kellett, azt visszatettem
és tovább szárítottam. Itt már nem néztem az időt, csak, hogy elkészült-e.
Mikor
elkészült, jól megszáradt eltördeltem. Először késes aprítóban daráltam, majd
finomítás képpen a kávédarálón is átdaráltam. Ezután átszitáltam, majd üvegekbe
töltöttem.
Az aroma
készülhet a tördelt darabokból is, vagy az átszitálás után a szitában maradt
nagyobb darálékból is.
És hogy mi kell az aromához?
1-2 dl
vodka és vagy 2 ek porított (jelen esetben a nagyobb szemű darálék) vagy 1
marék tördelt aszalvány.
Az aroma
később fog elkészülni, mert párom hozza kintről hozzá a minőségi vodkát.
A port sok területen felhasználhatjuk.
Pl. süteményeknél tésztához, krémekbe, joghurtokba, a ma nagyon divatos és egészséges smoothie-ba. Aromákat szintén süteményeknél, felnőtteknek készült joghurtlikőr készítésnél, stb.
Nagyon jól jön ilyen por akkor, ha a gyerek nem szereti a darabos joghurtot, de a gyümölcsöset igen. Van, hogy csak a port keverem a kész joghurthoz és úgy szívesen elfogyasztja már a gyerkőc.
Nagyon jól jön ilyen por akkor, ha a gyerek nem szereti a darabos joghurtot, de a gyümölcsöset igen. Van, hogy csak a port keverem a kész joghurthoz és úgy szívesen elfogyasztja már a gyerkőc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése