2019. július 21., vasárnap

Sárgabarackpor és aroma házilag




Az ötletet innét vettem: Narancspor, narancsaroma házilag


Igaz, nem konkrét befőzés, de az aszalás is egy ősrégi tartósítási forma.
Mivel most még dúl a sárgabarackszezon, de már indul az őszibarack is, ideje elkészíteni a porokat és az aromákat is.

Eddig nem írtam róla, hogy készítek ilyet, úgy gondoltam, hogy nem lényeges dolog, de most egy furcsa cikk kapcsán csak előhozakodok én is, hogy nem mostani keletű dologról van szó, és nem egy valaki nevéhez fűződik a házilagos gyártás.

Én pl. 2013 nyara óta készítek, persze nem minden évben, mert elég sokáig kitartanak az adagok, amiket elkészítek. Mostanság viszont a házilag készített joghurtra, kefirre álltam rá, így gyorsabban fogy a házi gyümölcspor és az aroma is.

Az aroma alkoholt tartalmaz, tehát az a joghurt, amibe cseppentünk belőle, NEM ADHATÓ kisgyermekeknek!!

Tehát a narancspor ötlete alapján ügyködök. Van, hogy teljes gyümölcsből készítek port, van, hogy pl. csak a héjból/rostból, ami a lassú présnél megmarad.
Most is a lassú présnél /vagy gyümölcscentrifugánál/ keletkezett héjas rostanyagot terítettem el az aszalógép tálcáin, amiket szilikonos sütőpapírral béleltem ki. Méretre vágtam a papírt természetesen.

A színe a héj és a szárítás miatt sötét. Világosabb lenne, ha a teljes barackot aszalom, de előtte kénezném. Én kihagyom inkább a kénezés folyamatát.

50 fokon szárítottam először 10 órát, majd amelyik tálcát még kellett, azt visszatettem és tovább szárítottam. Itt már nem néztem az időt, csak, hogy elkészült-e.

Mikor elkészült, jól megszáradt eltördeltem. Először késes aprítóban daráltam, majd finomítás képpen a kávédarálón is átdaráltam. Ezután átszitáltam, majd üvegekbe töltöttem.

Az aroma készülhet a tördelt darabokból is, vagy az átszitálás után a szitában maradt nagyobb darálékból is.

És hogy mi kell az aromához?
1-2 dl vodka és vagy 2 ek porított (jelen esetben a nagyobb szemű darálék) vagy 1 marék tördelt aszalvány.
Az aroma később fog elkészülni, mert párom hozza kintről hozzá a minőségi vodkát.

A port sok területen felhasználhatjuk. 
Pl. süteményeknél tésztához, krémekbe, joghurtokba, a ma nagyon divatos és egészséges smoothie-ba. Aromákat szintén süteményeknél, felnőtteknek készült joghurtlikőr készítésnél, stb.

Nagyon jól jön ilyen por akkor, ha a gyerek nem szereti a darabos joghurtot, de a gyümölcsöset igen. Van, hogy csak a port keverem a kész joghurthoz és úgy szívesen elfogyasztja már a gyerkőc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése