Ma
zselésítővel készült a baracklekvár. Gyors, finom a kész lekvár vagy dzsem, és
ezek sem tartalmaznak tartósítószert (KNORR termékeket kivéve, mert azokban
sajnos van nátrium - benzoát).
Hozzávalók:
- 4 kg sárgabarack
- 3 cs. Haas zselésítő szer barackhoz
- 1,5 kg cukor
Elkészítés:
A megmosott
barackot kimagozzuk, egy 6 literes nagy lábasba tesszük.
Elkezdjük a
tűzhelyen melegíteni a gyümölcsöt, közepesnél kicsit magasabb fokozaton. Nekem
6 fokozat van a főzőlapomon és a 4-esen melegítettem. Addig tartjuk a közepes
fokozaton, amíg jó sok levet ereszt a barack és már kissé át is főttek a
szemek.
Ha már
bőségesen levet eresztett és puha a barack, félrehúzzuk a tűzhelyről és
botmixerrel pépesítjük.
Közben, míg
előfőtt a barackunk, kimerjük a cukrot. Fél kg-hoz hozzákeverjük a zselésítő
szert.
A
gyümölcspépet felforraljuk. Mikor forr, hozzáadjuk az 1 kg cukrot, elkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a zselésítő szerrel kevert cukrot is, azt is jól elkeverjük.
Teljes
fokozaton forrástól számítva 5 percig főzzük.
Mikor kész,
tisztára mosott üvegekbe töltjük. Minden üveget azonnal lezárunk és fejre
állítunk.
Az utolsó
üveggel is készen vagyunk, akkor 10 percig hagyjuk a fejre állított üvegeket,
vagy akár tovább is lehet.
Én például
amíg elmosogattam, addig hagytam a lekvárokat fejen állni.
Majd
visszaforgatom, címkézem és készen is vagyok.
Holnap
újabb fajta lekvár készül a sárgabarackból.
Ma is maradt egy kis kóstoló |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése