2019. július 10., szerda

Sárgabaracklekvár zselésítővel




Ma zselésítővel készült a baracklekvár. Gyors, finom a kész lekvár vagy dzsem, és ezek sem tartalmaznak tartósítószert (KNORR termékeket kivéve, mert azokban sajnos van nátrium - benzoát).

Hozzávalók:
  • 4 kg sárgabarack
  • 3 cs. Haas zselésítő szer barackhoz
  • 1,5 kg cukor

Elkészítés:
A megmosott barackot kimagozzuk, egy 6 literes nagy lábasba tesszük.



Elkezdjük a tűzhelyen melegíteni a gyümölcsöt, közepesnél kicsit magasabb fokozaton. Nekem 6 fokozat van a főzőlapomon és a 4-esen melegítettem. Addig tartjuk a közepes fokozaton, amíg jó sok levet ereszt a barack és már kissé át is főttek a szemek.



Ha már bőségesen levet eresztett és puha a barack, félrehúzzuk a tűzhelyről és botmixerrel pépesítjük.
Közben, míg előfőtt a barackunk, kimerjük a cukrot. Fél kg-hoz hozzákeverjük a zselésítő szert.



A gyümölcspépet felforraljuk. Mikor forr, hozzáadjuk az 1 kg cukrot, elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a zselésítő szerrel kevert cukrot is, azt is jól elkeverjük.
Teljes fokozaton forrástól számítva 5 percig főzzük.



Mikor kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük. Minden üveget azonnal lezárunk és fejre állítunk.

Az utolsó üveggel is készen vagyunk, akkor 10 percig hagyjuk a fejre állított üvegeket, vagy akár tovább is lehet.

Én például amíg elmosogattam, addig hagytam a lekvárokat fejen állni.



Majd visszaforgatom, címkézem és készen is vagyok.
Holnap újabb fajta lekvár készül a sárgabarackból.

Ma is maradt egy kis kóstoló


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése